Bréééking:

Az unalmas TV-műsorok kövéríthetnek

Egy unalmas televíziós program hatására a nők akár 52%-kal több kalóriát vehetnek magukhoz egy svédországi kutatás eredményei szerint. A tanulmány erősen összefügg egy régebbi vizsgálattal, amely során kimutatták, hogy a horrorfilmek növelik a kalóriafelhasználást: a fokozott adrenalintermelődés miatt akár 200 kalóriát is elégethetünk egy rémisztőbb film nézése közben. Minél magasabb a pulzus, annál nagyobb a kalóriafelhasználás. A kutatás szerint nemcsak az unalmas TV-műsorok, hanem egy érdektelen olvasmány is hasonló hatást vált ki. A résztvevőket ebben a kísérletben arra kérték, hogy egy szöveget olvassanak a Svédországban élő rovarfajtákról. Az eredmény: a nők szintén nagyobb mennyiségben fogyasztottak a kihelyezett nassolnivalókból. A kutatók szerint ...

Egy unalmas televíziós program hatására a nők akár 52%-kal több kalóriát vehetnek magukhoz egy svédországi kutatás eredményei szerint. A tanulmány erősen összefügg egy régebbi vizsgálattal, amely során kimutatták, hogy a horrorfilmek növelik a kalóriafelhasználást: a fokozott adrenalintermelődés miatt akár 200 kalóriát is elégethetünk egy rémisztőbb film nézése közben. Minél magasabb a pulzus, annál nagyobb a kalóriafelhasználás.

A kutatás szerint nemcsak az unalmas TV-műsorok, hanem egy érdektelen olvasmány is hasonló hatást vált ki. A résztvevőket ebben a kísérletben arra kérték, hogy egy szöveget olvassanak a Svédországban élő rovarfajtákról. Az eredmény: a nők szintén nagyobb mennyiségben fogyasztottak a kihelyezett nassolnivalókból. A kutatók szerint a szórakozás hiánya miatt ilyenkor önmagunkat szórakoztatjuk az evéssel, hogy elűzzük az unalmat. A szakértők azt ajánlják, TV-nézés közben válasszuk inkább az egészséges snackeket: mivel, ugyan kisebb mennyiségben, de még az izgalmasabb adások közben is hajlamosak vagyunk nassolni.

A chipset helyettesíthetjük darabokra vágott zöldségekkel: például répával, zellerrel. Lehetőleg előre készítsük ki az adagot, így mértéket tudunk szabni a kalóriabevitelünknek. Aki nem tud lemondani a hagyományos, sós rágcsálnivalókról, fogyasszon pattogatott kukoricát: ha házilag készítjük, a zsírtartalma jóval alacsonyabb, mint a bolti változatoknak.

Az aszalt gyümölcsök, illetve a friss gyümölcsök is egészséges választást jelenthetnek: előbbieket csak mértékkel, utóbbiakat nagyobb mennyiségben is fogyaszthatjuk. Sokan a jégkrémeket, fagylaltokat részesítik előnyben TV-nézés közben. Hasonló, de egészséges variációt készíthetünk gyümölcsök, és joghurt keverékéből. Aki hidegebb finomságra vágyna, pürésíthet mirelit gyümölcsöt, és fogyaszthatja magában, vagy joghurttal elkeverve.

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

  • koronas tetko

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*