A dohányzás gátolja az izomépítést

Az erősítő edzés, az izomépítés egyre népszerűbb a nők körében is. Nem a látványos izomzat kialakítása a lényeg, hanem a feszes, nőies idomok formálása. A formás feneket, a kerek vállakat, a homokóra alkatot ugyanis – a genetikai tényezők mellett – izmaink határozzák meg. Kellemes mellékhatás, hogy az izmok fenntartásához a szervezet kalóriát éget. A napi kalóriaszükséglet magasabb, így a fogyás, a zsírégetés egyszerűbbé válik, nincs szükség hozzá szigorú diétára.

A dohányzás azonban negatívan befolyásolja az izomépítést. A szív, és a keringési rendszer megfelelő teljesítménye nemcsak az állóképességi, hanem az erősítő edzésnél is fontos. Ugyan a rendszeres súlyzós edzés hatására a dohányosok is növelhetik izomtömegüket, de az eredmény kevésbé látványos, a tréning kevésbé hatékony, mint a nemdohányzók esetében. Mi a jelenség oka?

Az edzés igénybe veszi izmainkat. A megnövekedett terhelés miatt az izmoknak oxigénre, és tápanyagokra van szükségük, melyekhez a véráramból jutnak hozzá. Mivel a dohányzás negatívan hat a vérkeringésre, az izmok tápanyag-, és oxigénellátása is romlik.

A dohányzás lassítja a regenerációt
A dohányzás nemcsak az edzés során nyújtott teljesítményre, hanem az azt követő regenerációra is káros hatással van. Az izomszövet mikrosérüléseinek felépülése lassabb, két edzés között hosszabb pihenési időszakra van szükség.

A legjobb megoldás tehát kétségkívül a leszokás. Elsősorban nem az izomépítés céljából, hanem egészségünk megőrzéséért érdemes letenni a cigarettát. A sport, a rendszeres testmozgás hatékony segítség lehet ebben: erősíti az akaraterőt, ami döntő szerepet játszik a sikeres leszokásban. A fogyni vágyóknak még egy indok arra, hogy felhagyjanak a dohányzással: a leghatékonyabb zsírégető köztudottan a kardio, és az intervall edzés, melyek jobb tüdőkapacitást, állóképességet igényelnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sport: fontos, hogy eleget igyunk edzés alatt

A vízivás egészséges. A táplálkozástudományi szakértők, és a sportszakértők napjainkban legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztását …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük