A kubai rum, cukornád italok

A kubai rum története az 1500-as években kezdődött, amikor a cukornád levéből először állítottak elő alkoholos italt. A cukrot Kolumbusz Kristóf ismertette meg Kubával, aki a Kanári- szigetekről hozta ide az első cukornádpalántákat.

A XIX. században az új lepárlási eljárásoknak köszönhetően jelentősen javult az ital minősége, és a kubai rum nemzetközileg ismertté vált. A leghíresebb márka a Bacardi családhoz köthető, amely közel 100 esztendőn át uralta a rumpiacot.

A rumkészítés folyamata a cukorgyártás melléktermékeként keletkező ragacsos, borostyánszínű anyag, a melasz hígításával kezdődik. A felhígított keveréket élesztővel oltják be, ily módon erjesztik, majd lepárolják és leszűrik. 18 hónap után tiszta víz és alkohol hozzáadásával állítják elő a fiatal, áttetsző „Silver Dry” minőségű rumot, a legtöbb rumos koktél alapanyagát.

A további rumfélék közé tartozik a Carta Blanca (ezt három évig érlelik), a Carta Oro (Öt év) és az Añejo (hét év). A hosszabb ideig érlelt, ezért jobb minőségű rumot rendszerint tisztán vagy jéggel fogyasztják.

A koktélok 1870 után váltak népszerűvé, amikor az Egyesült Államokban kifejlesztették a jégkészítés módszerét, a Cuba Libre koktél pedig a XIX. század végén született meg, miután a szigetre érkező amerikai katonák magukkal hozták az otthoni, palackozott Coca-Colát. A daiquirí koktélt egy mérnök találta ki, aki a Kuba keleti részén fekvő Daiquirí bányákban dolgozott. A koktélok különösen az 1920-as években voltak népszerűek, amikor rengetegen utaztak Kubába, főként Amerika északi, szesztilalommal sújtott feléből.

A rum a kubai mindennapok szerves része, a partikon és fesztiválokon éppúgy hódolnak az élvezetének, mint a santería szertartásain. Ha többet akarunk tudni a kubai rumról, érdemes felkeresnünk a Kuba leghíresebb márkájának számító Havana Club lepárlóüzemeit. Az ilyen rumtúrák La Habana Viejában, a Havana Club Fundación udvarán kezdődnek.

Kuba leghíresebb koktélja a frissítő mojito, amely kivált a trópusi éghajlat alatt fenséges. Nincs két egyforma mojito, de ha igazán stílusosak akarunk lenni, mindenképp kortyolgassunk el egy ilyen koktélt Hemingway egykori törzshelyén, a havannai Bodeguita del Medióban.

A mojito úgy készül, hogy egy magas falú pohárban összekevernek fél evőkanálnyi cukrot egy fél citrom levével és tört mentalevelekkel. Ehhez adnak 1,5 unciányi (43 g) világos rumot, jégkockákat, majd felengedik szódavízzel. A koktélt mentaággal díszítik, és szívószállal szervírozzák. A turisták által kedvelt rumos koktélok közé tartozik még a Havana Especial (ananászlé, maraschinolikőr és világos rum), a Mulata (citromlé, créme de cacao, sokáig érlelt sötét rum) és az Ernest Hemigway Special (citrom, grépfrút- lé, maraschinolikőr és világos rum, a daiquiríhez hasonlóan szervírozva).

Ahogy szokták mondani, kis mértékben gyógyszer. A nagy mennyiség elkerülését javasoljuk az egészség megőrzéséhez.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sciennet Fórum szabad blog a törzsvásárlóknak

NAGYRA NŐTT A VÁSÁRLÓI KLUB Átverés és bukta vagy átalakulás, 2010-2011-2012-ben sokminden kiderült. Kaptam egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.