A legjobb, amit tehetünk megfázás esetén

A téli megfázások idején nem árt jobban odafigyelni a vitamin és ásványianyagbevitelünkre, ugyanis ezek a betegségek legtöbb esetben valamilyen hiányállapotra vezethetőek vissza. Egyik legfotosabb ásványianyagunk a cink, melyet szervezetünk nem tud tárolni, ezért megfelelő táplálkozással kell biztosítanunk számára.

A cink legfontosabb feladatai közé tartozik elsősorban az immunrendszerünk erősítése, de emellett az ízérzékelés, szaglás működéséért, és a szellemi éberség fenntartásáért is felelős.

Mivel a legtöbb ember nincs tisztában a cink fontosságával, hiánya elég gyakori állapot, különösen a csecsemők, várandós és szoptató nők, idősek, vegánok és vegetáriánusok körében. A hiány oka részben a magas gabonatartalmú étrend, mely nem tartalmaz elegendő cinkmennyiséget.

A tanulmányok szerint rendszeresen szedve megelőzhetővé válnak a különböző megbetegedések, és az egészséges terhesség végbemeneteléhez is elengedhetetlen, ugyanis hiánya koraszülést, fejlődési rendellenességet okozhat.

Ha megfigyeljük magunkat, könnyen észrevehetjük, ha cinkhiányunk van, hiszen a krónikus fáradtság, rossz látás, ingadozó hangulat, memóriazavar, illetve fehér foltok a körmön mind-mind erre utalhatnak, míg utóbbi komoly, előbbiek enyhe hiányállapotra.

Természetesen a legjobb, ha táplálkozásunkat reformáljuk meg patikai készítmények fogyasztása helyett, és több magas cinktartalmú ételt eszünk, melyek a következők: osztriga, tökmag, sült marhahús, alaszkai királyrák, kesudió, stb.

Azonban ha ennek nem tudunk eleget tenni, akkor tabletták, porok formájában is bevihetjük szervezetünkbe. Az ajánlott érték nők számára 11 mg, férfiak számára pedig 9 mg, míg a gyerekeknek 5-8 mg is elegendő egy nap. Figyeljünk oda rá, hogy a megadott értéket vegyük magunkhoz, hiszen mint mindenből, ebből is megárt a sok.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.