Autó és motor muzeális minősítő vizsga

Oldtimer, veterán autót (vagy motorkerékpárt) szeretnél valamilyen logikus vagy sokkal inkább erős érzelmi ok miatt, akkor sok teendőd van.

Alap követelmény, hogy legalább 30 évvel korábbi legyen az autó gyártása, és akkor neki lehet indulni a folyamatnak. Egy teljesen megkímélt, vagy még gyakorlatilag teljesen rendbe hozható autó esetén van értelme nekilátni egy ilyen procedúrának. Megtörtént eset, hogy 36 ezer kilométer volt egy 20 éves autóban (ma már 23 éves múlt), amit garázsban egy rongy alatt tartottak, utazás után megtisztogattak, ilyen egy pici falu titka. Talán egyszer ez a régi Lada is veterán autóvá válik, és aranyos fényes tuningokat kapva a csodájára járnak tőlünk nyugatabbra is.

Mindennek ára van, amit itt-ott megspórolunk, azt máshol megfizetjük. Ha a vizsga előtt nem szeretnénk magyar rendszámmal használni az autót, akkor nem kell regisztrációs adót fizetnie. A behozatal és a vizsga közötti idő nincsen megkötve (például egy profi restaurálás évekig tarthat). A muzeális minősítés díja 25 000 Ft, utána jön a műszaki vizsga, ami kb. 70 000 Ft, forgalmi engedély+rendszám kb. 20 000 Ft. Ha a járművet külföldön is szeretnénk használni, akkor a FIVA minősítést ajánlom. Ez olyan, mint a muzeális minősítés, csak nemzetközileg elismert. Egy régi versenyautó esetében vagyonokról beszélhetünk olykor.

A muzeális minősítő vizsga, vizsgálat helyszínei:
Rendszeres helyszín a Magyar Autóklub alább műszaki állomásain:
– 1. 1112 Budapest, Budaörsi u. 138.
– 2. 1043 Budapest, Berda József u. 15.
– 3. 3531 Miskolc, Győri kapu 32.
– 4. 7400 Kaposvár, Dombóvári u. 6.
– 6. 8200 Veszprém, Aradi vértanúk u. 1.
– 7. 8900 Zalaegerszeg, Alsóerdei u. 3/A.
– 8. 4400 Nyíregyháza, Debreceni út 155.
– 9. 9400 Sopron, Lackner K. u. 60.

További helyszíneken esetenként szervezett muzeális minősítő vizsgálatok időpontját és helyszínét a Magyar Autóklub hivatalos lapjában az „AUTÓSÉLET”-ben, valamint a Magyar Autóklub műszaki állomásain a változást megelőzően legalább 60 nappal korábban közzé teszi. 5. A minősítés időpontjai: Az MMB minden év január 31-ig éves minősítő-vizsgálati naptári tervet ad ki, melyet a „AUTÓSÉLET”-ben közzétesz és a Magyar Autóklub minden műszaki állomásán kifüggeszt. Az ügyfelek a közzétett napokra – személyesen vagy telefonon – legalább 30 nappal előbb egyeztetett időpontra jelentkezhetnek. A minősítést végző szakemberek jobb felkészülése és időbeosztása érdekében a műszaki állomások a jelentkező járművek fajtájának és egyéb jellemzőinek alapján (pl. motorkerékpárok, azonos típusú autók, amerikai autók stb.), a jelentkezési határidő végén időbeosztást készítenek, majd ezen időbeosztás szerint kiértesítik a járművek tulajdonosait a minősítési napon való megjelenés pontos időpontjáról (hó, nap, óra).

Vizsgált rész:

a./ Személy-és teherjármű b./ Motorkerékpár -okmányok -okmányok -felépítmény -váz -világító és jelző berendezések -motor -erőátvitel -erőátvitel -lengéscsillapítás -fékrendszer -rugózás -kormánymű -első futómű -első villa -hátsó futómű -első kerék -kipufogó rendszer -hátsó kerék -alváz -hátsó lengőkar -kormányberendezés -sárvédők -gumiabroncs -kipufogó rendszer -motor -üzemanyagtartály -fékrendszer, -ülések -egyedi azonosítók -elektromos rendszer -világító és jelző berendezések -szerelvények -fényezés, díszítés -oldalkocsi -egyedi azonosítók

B./ minősítés:

Az „E ” oszlopban a muzeális eredetiséget kell minősíteni 1 – 100 pont között. Az „A ” oszlopban a műszaki és esztétikai állapotot kell minősíteni 1-100 pont között.

Segédlet a minősítés meghatározásához:

kitűnő = 100 nagyon jó = 85-99 jó = 75-84 kielégítő = 50-74 nem kielégítő = 74-0 pont között

1.3. A jármű állapotát digitális fényképfelvételeken is rögzíteni kell:

A felvétel iránya: -jármű eleje-jobb oldala, 45-fokos szögben, -jármű hátulja-bal oldala, 45-fokos szögben, -jármű műszerfala, -jármű motortere, -jármű teteje, -jármű egyedi azonosítói (alváz/motorszám).

FIVA, Nemzetközi minősítés hibátlan autókra: totalcar.hu/tanacsok/totalvam/090417/.

Részletek: www.veteranpark.hu/oldtimer/.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nagy női test nagyobb élvezet? Mikor, hogyan, miért…

Attól, hogy valakin akad, férfiasan szólva, egy kis fölös fognivaló még nem kell automatikusan megfosztani …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük