A sport önmagában nem elég a fogyáshoz

Étrendünk megváltoztatása nélkül a sport akár hízáshoz is vezethet. Egy kimerítő edzés után szívesen jutalmazzuk magunkat – általában étellel. A szakértők szerint ráadásul a legtöbben hajlamosak túlbecsülni a testmozgással elégetett kalóriák számát.

A táplálkozástudományi szakértők nagy része egyetért: a tartós fogyás csak a rendszeres testmozgás, és az egészséges táplálkozás kombinációjával sikerülhet. Az Arizona State University kutatói arra kerestek választ, lehetséges-e lefogyni kizárólag sporttal, a normál étrend megtartása mellett. A kutatásban 81 sportmúlttal nem rendelkező, túlsúlyos nő vett részt, akik rendszeres futóedzésbe kezdtek, de étrendjükön nem kellett változtatniuk.

Nem túl meglepő: a résztvevők közül nagyon kevesen fogytak a három hónapos időtartam során. Ami váratlanabb eredmény, hogy 70%-uknál a testsúly növekedését mérték! A vizsgálatok alapján nem az izomtömeg, hanem a testzsír növekedése okozta a súlytöbbletet. Mivel a kísérleti alanyoknak nem kellett jegyzetelniük étkezéseiket, a kutatók csak valószínűsíteni tudják, mi okozta a meglepő eredményt. Valószínűsítették, hogy a hölgyek a futópadon töltött 30 percért szívesen jutalmazták magukat egy szelet pizzával, vagy egy süteménnyel, az elégetett kalóriák dupláját juttatva a szervezetükbe.

A tanulmány tulajdonképpen nem jelent újdonságot. A mozgás ugyan egészséges, erősíti a szívet, és a keringési rendszert, a fogyásnál azonban csak kisebb szerepet játszik. Étrendünk megváltoztatása nélkül a fogyási kísérlet valószínűleg kudarcra van ítélve.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Így fogyhatunk a leggyorsabban egy tanulmány szerint

Gyorsan fogyni, és karcsúnak maradni – a célt a legkönnyebben proteindús táplálkozással érhetjük el. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük