A teafa alkalmazása az aromaterápiában

Az aromaterápia a számos alternatív gyógymód közül az egyik, mely az esszenciális olajok alkalmazására épül. Használata visszanyúlik egész az ókorig; a görög, római, indiai, egyiptomi kultúra szerves része volt az illatos olajok és füstölők használata, de a kínai és a zsidó kultúra is használta.
Az illóolajokat aromás növények különböző részéből vonják ki gőzöléssel, desztillálással vagy sajtolással. Erősen koncentráltak, ezért csak kis mennyiségben ajánlott a használatuk, és akkor is csak külsőleg. Alkalmazható masszázsolaj összetevőjeként, de szaunában, fürdőben vagy borogatás, inhalálás formájában is.

Ha masszázsolajba szeretnénk tenni, akkor valamilyen bázisolajra van szükségünk, ami általában valamilyen hidegen sajtolt olaj, pl. jojoba, avokádó, mogyoró, édes-mandula stb. A bázisolaj önmagában is ápolja a bőrt, és hatékonyabbá teszi a masszázst, de az illóolaj hozzáadásával a kezelés hatása sokkal intenzívebbé válik.
Az aromás növények közül ebben a cikkben a teafa (Melaleuca alternifolia) hatásait és alkalmazását tekintjük át röviden.

Hatásai:
• fertőzés gátló
• gombaellenes
• erősíti az immunrendszert
• izzasztó
Fertőzés gátló és csíraölő hatású, légúti betegségek kezelésére jól alkalmazható. Hasznos gombafertőzés esetén is. Elősegíti a sebgyógyulást, izzaszt. Hígítatlanul kenhetjük a bőrre lábgombásodásnál, sömörnél, rovarcsípésnél. Pattanásos bőr lemosására, hüvelyöblítésre hígítva ajánlott használni. Lemosás, borogatás formájában nehezen gyógyuló sebek kezelésére alkalmas. Megfázás esetén tegyünk a fürdővízbe belőle.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

A tömjén alkalmazása az aromaterápiában

Az aromaterápia eredete egész az ókorig visszanyúlik, amikor is a görögök, a rómaiak, az indiaiak, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.