Örökös vészhelyzetben az adrenalinnal

Adrenalin kérdések és tények

Míg egyeseknek elég kibontani a havi gázszámlát ahhoz, hogy adrenalin szintjük máris az egekbe szökjön, másoknak a kötélugrás is kevés az eufórikus boldogságroham kiváltásához. Németországban szinte divatja van az adrenalin függésnek, de a Youtube-on és más közösségi megosztó portálokon hazai vonatkozású kisfilmeket is szépszerével találunk, melyek örök emléket állítanak egy-egy öngyilkosságszámba menő őrült bátorságpróbának.

Az adrenalin függőség, az életveszélyes helyzetek túlhajszolása ugyanolyan káros szenvedélybetegség, mint a dohányzás, a drog, vagy az alkoholizmus. Leszokni orvosi segítséggel is igen macerás róla. Kiemelt veszélyben vannak a magukra hagyott, cél nélkül felnövekő kiskamaszok, épp úgy, mint azon társaik, akiket gyerekkorukban túl magas elvárások elé állítottak odahaza.

A bátorság ész nélküli fitogtatása, gondoljunk csak a kombinó háta mögé csimpaszkodó gördeszkásokra, nemcsak a kortárs csoportból való gyors és egyszeri kiemelkedés lehetőségét biztosítja, az adrenalin sokkot követő eufória hullám, mely a felfokozott endorfintermelésnek köszönhető, könnyen olyan állapotba juttatja a tinédzsereket, amit másképp csak illegális halucinogének használatával érhetnének el.

Az akár napokig is kitartó felfokozott tudatállapotot automatikus mély völgy, depressziós mélyrepülés követi, mely kiköveteli a következő, az előzőnél is hajmeresztőbb produkció végrehajtását. Az extrém sportok gyakorlása ehhez képest kispiskóta.

Persze nem lesz mindenkiből automatikusan adrenalin függő, aki mániákusan keresi az izgalmakat. Sőt, nem is kell mindig konkrét cselekvést végrehajtanunk ahhoz, hogy kivegyük a részünk az endorfin nyújtotta kérészéletű boldogságból. Néha elég egy csésze kávé, egy fémdobozos energiaital, ami hasonló az adrenalin szint növeléséhez.

A stressz hatására termelődő hormon, mely a vészreakciók egyik kulcshormonja (így “harcolj vagy menekülj/üss vagy fuss” hormonnak is nevezik) az általa kiváltott testi reakcióknak köszönhetően (felfokozott szívdobogás, megemelkedett glükóz szint, stb…) életkörülményeinktől függetlenül is képes elhitetni velünk, hogy épp a csúcson vagyunk. Évente, félévente beleférhet, felpezsdítheti életünket egy izgalmas és olcsó kaland.

Unalmas! ‘Langweilig’, ahogy a részeg és/vagy jókedvű német fiatalok szokták üvöltözni. A részemről inkább egy unalmas és teljes családi élet, mint extrém izgalmak magányosan, terméketlen. Míg Magyarországon és Németországban 1,3 gyermek jutott a közelmúltban egy ‘gazdag’ párra (társadalom elöregedése, szomorú öregkor, kihalás), miközben a legszegényebb afrikai és ázsiai országokban 5-7 gyermek az ÁTLAG.

Hogy kinek mennyi adrenalinra lehet/van szüksége a rövid ideig tartó jó (euforikus) érzéshez, erősen egyénfüggő!

Legtöbbünknek elég a sebesség vagy a magasság/mélység korlátlan élvezete (autóvezetés, motorozás, biciklizés, ejtőernyősugrás, bungee-jumping, extrém nagy hinták), de ma már akár a számítógépes játékok is stimulálhatják a hormon termelődését, anélkül, hogy ki kellene lépnünk szobánkból (VR, Virtual Reality, Virtuális Valóság, PS4, 3D szemüveg).

Javunkra válhat és az adrenalin termelődést is kiválóan fokozza, ha szembenézünk saját félelmeinkkel. Félsz megszólalni nagyobb társaságban? Keress egy olyan helyi klubot, ahol nagyobb társaság elé állva kell megcsillogtatnod rejtett szónoki képességeidet.

Kevesen hinnék, de elég csak elképzelni, amint úrrá leszünk egy veszélyes szituáción és a mellékvesevelő azonnal hormontermelésbe kezd. A megnövekedett adrenalin szint eléréséhez elég, ha erősnek érezzük magunkat.

A zenehallgatás is fokozhatja hormonszintünket, ha a gyors és lassú zenét felváltva hallgatjuk és erős test- , kéz-, fejmozdulatokkal is követjük, vagy épp táncolunk rá. Akárcsak a képzelet, a zenehallgatás esetében is az átélésen van a hangsúly.

Hozd magad kínos helyzetbe! A titokban végrehajtott szituációk, minél nagyobb a lebukás veszélye, szintén adrenalin bombát robbanthatnak. Kukkants bele a munkatársaid, főnököd másoknak küldött emalijeibe, vagy csinálj valami hasonló, gyerekes, tiltott ostobaságot, ugye, hogy máris hevesebben ver a szíved?

Űrkarika és más:

Néhány sportos kaland, élmények csapatban, jó videó zenével: youtu.be/-M14rO6S3II.

Egy hely azoknak, akik az adrenalin fokozás terén is játékosan gondolkoznak: www.adrenalin-park.hu. Ésszel, szívvel, mértékkel! Hajrá!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Magyarok, tervezők a nemzetközi divatban

A magyar tervezők között találunk tehetségeket, akik a nemzetközi piacon is találhatnak rajongókat. Abodi Dóra …

1 hozzászólás

  1. Sport Savage Race

    Tud ez jó lenni, ha inkább sport, feszített tempó, élmény, de nem folyamatos veszély hegyek:
    http://youtu.be/C_79e4iReKE

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.