Álterhesség jelentése, tünetei környékén

Álterhesség

Bebeszélés, hormonális elváltozás vagy súlyos és épp ezért mielőbbi kezelést igénylő pszichiátriai probléma? – az álterhességgel kapcsolatban számos pletyka és mendemonda kering a köztudatban. Egy azonban bizonyos, a nők legfőbb életfeladatának már az ókorban is az anyaság számított, nem csoda, ha az álterhesség az emberiséggel egyidős. Ugyanakkor az állatvilágtól sem idegen, a kutyák körében sokkal gyakoribb az úgynevezett álvemhesség.

Bár a kutatók máig nem jutottak egységes álláspontra, az elme vagy a hormonális elváltozás felelős-e inkább a lelki zavar kialakulásáért, a legvalószínűbbnek azt tartják, hogy a kettő erős kölcsönhatásban áll egymással. A magas prolaktin szint, mely hormont máskülönben anyasági hormonnak is nevezik, okozhatja az álterhesség kialakulását, miközben valójában gátolja magát a teherbeesést. Az esetek túlnyomó részében a megemelkedett hormonszintet olyan népbetegségek okozzák, mint a szinte mindnyájunkat érintő stressz, a szorongás és a depresszió.

Az álterhességben szenvedő beteg a terhesség összes tünetét képes produkálni a menstruáció elmaradásától a tejtermelődésén át, a hízásig bezárólag, anélkül, hogy valójában gyermeket várna. Még a kismamákra oly jellemző ételek utáni sóvárgás is igen gyakran jelentkezik, a reggeli émelygéses rosszullétekről nem is beszélve.

A terhességi teszt sem jelent biztos fogódzót! Az orvosok számos olyan esetről számoltak be, melynél a pozitív teszteredmény sem párosult valódi terhességgel. Egyedül a hasi ultrahang, és a magzati szívhang ellenőrzésével állapítható meg bizonyosan, valóban áldott állapotban van-e a vizsgált páciens.

A magas prolaktin szint mellett a lelki, érzelmi zavarok is igen jelentőségteljes szerepet játszanak az álterhesség kialakulásában. Különösen veszélyeztettek azok a 30-40 év közötti nők, akikre a társadalmi szerepelvárások is kényszerítő erővel hatnak. Szintén a veszélyeztettek csoportjába sorolhatók a hosszú ideje sikertelenül próbálkozó párok, vagy a korábban vetélést produkáló hölgyek, asszonyok is. Sokaknál a legjobb barátnő valós terhességével szinkronban lép fel álterhesség.

A prolaktin szint gyógyszeres kezelése, beállítása mellett a lelki problémák orvoslása érdekében érdemes lehet szakember segítségét is igénybe venni, a pszichológus felkeresése mellett egy jó homeopata is sokat segíthet a lelki traumák feldolgozásában.

Ritkán, de egyes esetekben előfordulhat, hogy az álterhességet nem megfelelően választott fogamzásgátló gyógyszer váltja ki. Ilyenkor természetesen mielőbbi tablettaváltásra lesz szükség!

álterhességálterhesség1

Félelmek után és helyett igazi boldogságot mindenkinek! 🙂 Gyermekáldással!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nőtt a gyermektelen nők száma, itt és errefelé

A statisztikák az egész ‘fejlett’ Európát a történelem süllyesztője felé viszik. Közben némi reménysugarat adnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük