Armani az igazi divatcég

Hol és mikortól vannak Armani üzletek Magyarországon?

A stílus nem idő és pénz kérdése, Coco Chanel, Karl Lagerfeld és Giorgio Armani ebben és sok más hétköznapi kérdésben is egyet értettek.

Giorgio Armani 1934-ben, az olaszországi Piacenzában látta meg a napvilágot. Giorgio mondhatni az anyatejjel szívta magába a ruhakészítés alapjait, míg apja szállítással foglalkozott, édesanyja a család ruháit varrta. Persze igazából a divattervezéshez hajtűkanyarokkal vezetett Armani útja, először gyógyszerészetet majd fényképészetet tanult, amit 1953-54-ben katonai szolgálat miatt kellett félbeszakítania. Ezt követően egy bútorboltban helyezkedett el, ahol tíz éven át dolgozott kitartóan, munkáltatója idővel a szövetek kiválasztását is rábízta. Tervező karrierje csak akkor indulhatott el, mikor a férfiruha készítő mesterhez, Nino Cerrutihoz csatlakozott. Saját vállalkozását, barátjával, Galeottival közösen 1970-ben indította, akivel öt éven keresztül olyan megrendelőknek dolgoztak, mint Emanuel Ungaro vagy a firenzei konfekciós házak. Armani első férfi kollekciójának bemutatójára 1974-ben került sor, 1975-ben már márkaként is megjelent a piacon a Giorgo Armani Company, 1976-ban pedig megszületett az Armani női vonala.
 
 Stílusát tekintve Armani a férfiszabászat elemeit felhasználva, tudta, hogyan lehet szexissé tenni egy női zakót. A hagyományosan szabott női blézereket megszabadította a rögbisekre emlékeztető válltömésektől, a hetvenes évek végétől ruhái a felfelé törekvő emberek kötelező öltözékeivé lettek. Míg a nőket androgün („kétnemű ember”) külsővel, modern eleganciával ruházta fel, a férfiak laza öltönyeit, semleges és bézs színű zakóit imádták, melyeket Richard Gere tett népszerűvé Az amerikai dzsigoló című filmben. A cég mára több mint négyezer alkalmazottat és tizenhárom gyárat vezet, Armani ruhakölteményein túl, kozmetikumokon, szállodákon, kávéházakon és egyéb kiegészítőkön függ a híres Armani logó. Mára Ralph Lauren után Armani a második legnagyobb divatguru és márkanév, mely évente kb. két milliárd dollár bevételt produkál, termékeit pedig több mint harminc országban terjeszti. A Milan drukker Giorgio pl. a Chelsea focicsapatát is talpig Armaniba bújtatta, ill. a Cruise házaspár pazar esküvői ruhájáról is ő gondoskodott.

Az öreg divatguru és csapata a gazdag nőkön kívül a szélesebb vásárlói közönségnek is igyekszik most már tervezni és gyártani. Az Armani Collezioni például kifejezetten az idősebb korosztály számára készít konfekciós ruhákat, melyeket csúcsminőségű sorozatban gyártanak azoknak, akik elsősorban nem divatosak szeretnének lenni, inkább a magas minőségű klasszikus vonalakat kedvelik. Az amerikai piacra szánt, 1991-től létező Armani Exchange a követi és formálja a trend hullámait, a nagyon gazdag fiatalokat célozza meg pret-a-porter kollekciójával, farmerekkel, pólókkal, sportkabátokkal. Armaninak létezik külön farmervonala is, az Armani Junior pedig gyerekruhát gyárt, míg a Privé az haute couture remekekre specializálódott. A legjobban eladott márkát, mégis az Emporio Armani képviseli, mely a fiatal felnőttekhez szól, konfekciós ruhákat, napszemüveget, órákat, parfümöket kínál nekik. Az idős Giorgio a pályája kezdetén már gyakorolt lakberendezéssel, belsőépítészettel foglalkozott legszívesebben nemrégiben, saját szállodájához készített terveket Dubaiban: www.hotelchatter.com/story/2009/1/16/113758/880/hotels/When_and_Where_Will_the_World_Gets_Its_First_Armani_Hotel_.

Folytatás következik katalógus képekkel, termékbemutatókkal.

www.dexigner.com/architecture/news-g4754.html.

Hivatalos weblap (angol):
www.armani.com.

Hírek, fotók és ruhák:

2013-as nyári női divat show, divatbemutató videó:

Ha eltekintünk a betegesen vékony lányoktól, tanulhatunk sokat a nagy öregektől a szakmában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fashionista Barbie – játék divat

Amikor a Divatláz kifejezés lecserélődött a Barbie névvel, 2009-re a Mattel gyártócég igazi kihívással szembesült. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.