Az agydaganat és ami mögötte van

Az agydaganat egy tömeges, vagy a kóros sejtek szaporodásának a tünete, mely lehet jóindulatú vagy rosszindulatú. Sajnos ez a daganat átterjedhet a test más részeire is, ezért keletkezhetnek középfokú vagy áttétes agydaganatok. Ahogy nő a daganat, sokat változhat közben. A növekedési üteme, valamint, hogy hol is helyezkedik el, az határozza meg, hogy milyen hatással is lesz az idegrendszerre.

De nézzük csak a tüneteket, melyek igencsak fontosak lehetnek az agydaganat korai felismerésére. Például ismeretlen eredetű fejfájás, melyek egyre gyakoribbak és súlyosabbak, megmagyarázhatatlan hányinger és hányás, látási problémák, mint a homályos látás és a kettős látás vagy a perifériás látás elvesztése. Az érzékelés és a mozgás fokozatos elvesztése, ezért nehézkessé válhat az egyensúly. Nehezen érthető beszéd, a mindennapi ügyek zavart intézése. Változások a személyiségben és a viselkedésben, valamint epilepsziás rohamok is felléphetnek, és hallási problémák is fennállnak.

Létezik néhány kockázati tényező is. Az idősebb embereknél gyakoribb az agydaganat, mint fiatalabb korban. Viszont bármely életkorban előfordulhat bármikor és bárkinél, ez nem megnyugtató.

Akik ki voltak vagy vannak téve ionizáló sugárzásnak, azoknál nagyobb a kockázata. Például ilyen sugárzás lehet, amit a rák kezelésére használnak sugárkezelést, vagy pedig az atombomba okozta sugárterhelés. Valamint persze az elektromágneses mezők okozta sugárzás is ide tartozik, mint a távvezetékek sugárzása és a mobiltelefonok és a mikrohullámú sütők, bár ezek nem bizonyítottan vannak kapcsolatban azzal, hogy agydaganatot is okoznak.

A genetika is közrejátszhat az agydaganat kialakulásában. Akik családjában már volt valamilyen fajta agydaganat, azoknál előfordulhat valamivel gyakrabban, mint akik családjában nem volt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Megfázás-mítoszok nagyító alatt

A megfázás a téli hónapokban szinte senkit sem kímél: a felnőttek nagy része évente két-három …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük