Az alvás – érdekességek az éjszakai pihenésről

Az alváskutatók szerint a nők másképp alszanak, mint a férfiak. Tovább tart, mire álomba merülnek, gyakrabban ébrednek fel, és a szebbik nem tagjainál az alvászavarok is többször fordulnak elő. A női hormonok a felelősek azért, hogy a nők a havi ciklus idején kevésbé mélyen, és nyugtalanabbul alszanak, míg a változó korban a hormoningadozások befolyásolják az alvásminőséget. Azoknál a nőknél, akik a hálószobájukat megosztják párjukkal, kevésbé pihentető a mélyalvás, mint azoknál, akik egyedül alszanak. A férfiaknál fordított a helyzet: jobban alszanak partnerükkel az oldalukon.

A férfiakkal összehasonlítva a nők átlagosan egy órával többet alszanak éjszakánként. Az éjszakai pihenés ideje alatt a hormonháztartás különösen aktív. Nem a véletlen műve a “szépítő alvás” kifejezés, hiszen alvás közben növekedési hormonok termelődnek, melyek a zsírégetésről gondoskodnak a kritikus területeken (comb, fenék). Az ebből nyert energiát szervezetünk a bőr regenerációjához használja fel. A tartós alváshiány tehát elősegíti a zsírpárnák lerakódását, illetve a bőr elvékonyodását, ráncosodását.

A pihentető alvás nem feltétlenül akkor a legegyszerűbb, ha a szoba teljesen sötét, és csöndes. Az ismerős környezet, és ismerős, halk zajok mellett alszunk a legjobban. Az éjszakai, rövid ideig tartó ébredések teljesen normális jelenségnek számítanak, nem jelentenek problémát. Egyéni szükséglettől függ, hány óra alvásra van szükségünk éjszakánként. Optimális alvásidő tehát nincs, a legtöbb ember alvásszükséglete 7-9 óra között ingadozik. Az alvás minősége mindenesetre többet számít, mint a hossza.

A túl kevés alvás beteggé tesz: ez férfiak, és nők esetében egyaránt érvényes. Aki hosszú távon 6 óránál kevesebbet alszik, fogékonyabb a fertőző betegségekre, vírusokra. A magas vérnyomás, és a cukorbetegség kockázata szintén növekszik a tartós kialvatlanság miatt. Aki gondoskodik az elegendő, pihentető alvásról, nemcsak a szépségéért, hanem egészségéért is tesz vele.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.