Az elektromos Tesla Roadster

Napjainkban egyre inkább előtérbe kerül a környezetvédelem témája. Az egyre több és több autó szennyezi környezetünket, arról nem is beszélve, hogy a Föld kőolajkészlete is véges mennyiségű. Ma már szinte mindegyik komoly autógyártó foglalkozik az alternatív hajtású járművek kifejlesztésével. Alternatív hajtású egy jármű, ha nem benzin vagy gázolaj az üzemanyaga. Itt főként elektromos (szaknyelven villamos) járművekről van szó, illetve hibridekről, amelyekben a robbanómotor mellett egy villanymotor is üzemel. Az elektromos autók legfőbb hátránya, hogy drágák, lassúak és nem nyújtják azt a vezetési élményt (gyakorlatilag nincs motorhang), mint mondjuk benzines társaik. Itt is vannak azonban kivételek. (Nikola) Tesla nevét talán már mindenki hallotta. Az 1943-ban elhalálozott feltaláló és tudós fontos szerepet játszott az elektromosság megismerésében és elterjedésében, nevéhez rengeteg szabadalom kötődik. Az ő nevét viseli egy 2003-ban alakult, amerikai autógyártó cég.

A Tesla Motors fő jelmondata, hogy az elektromos autók is lehetnek izgalmasak. Rá akartak cáfolni az ilyen járművekkel szemben támasztott előítéletekre, és ez sikerült is nekik. 2008-ban dobták piacra a Tesla Roadstert, egy kis sportautót, lehajtható tetővel, amely nagymértékben különbözik az eddig ismert hibrid vagy elektromos autóktól. Három év alatt mintegy 1800 Roadstert adtak el, több mint 32 országban. A Roadster erőforrása egy háromfázisú, váltóáramú villanymotor, kis tömeggel, de nagy erővel. 278 lóerő a maximális teljesítménye, miközben a fordulatszám a 14000/percet is elérheti. Egysebességes nyomatékváltója van, hátramenet nélkül. Az energiát a jelenleg legkorszerűbb lítium-ionos akkumulátor biztosítja, melyet szabványos 110 és 220 voltos csatlakozóaljzatról is lehet tölteni. Egy estés feltöltés után másnap a hatótáv elérheti a 400 kilométert is. Az autó menetteljesítményei nem mindennaposak: 0-ról 100 kilométer/órás sebességre 3,7 másodperc alatt gyorsul fel, ami a robbanómotoros autók között is nagyon jó értéknek számít. A Tesla Roadstert a tavaly Győrben megrendezett VI. Széchenyi Futamon is meg lehetett testközelből csodálni, a képek ezen a rendezvényen készültek.

A Széchenyi Futam az alternatív hajtású járművek versenye, amely az évek során nagy elismertségre tett szert, és évről évre egyre több járművet neveznek be rá. Idén már a hetedik ilyen rendezvény lesz, melynek tervezett időpontja: 2012. április 29. – május 1.

Videó, tesztek angol riport a sport erőgépről. Drága játékszer a csúcs-technológia szerelmeseinek:

A Tesla autógyártó cég weboldala, a Roadster bemutatása: www.teslamotors.com/roadster.

Alternatív Hajtású Járművek Versenye – VII. Széchenyi Futam: szechenyifutam.hu.

Tenoch

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Magyarok, tervezők a nemzetközi divatban

A magyar tervezők között találunk tehetségeket, akik a nemzetközi piacon is találhatnak rajongókat. Abodi Dóra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.