Az örök szerelem szimbóluma, férj és feleség között

Az eljegyzés és a házasság

nem csupán formalitás, hanem egy elfogadott értékrendszer nagyon fontos összetevője, bár a jelentősége napjainkban egyre inkább csökken, és egyre inkább nem mondható az értékrendszer részének.

Sok ember a karikagyűrűt az örök szerelem jelképének tartja. A karikagyűrű ( jegygyűrű) a földig tartó szerelem jelképe, az örökké tartó szeretetet szimbolizálja. A jegygyűrű a legismertebb és legelterjedtebb szimbóluma két ember összetartozásának. A házasság intézményében egymásnak hűséget fogadó nő és férfi örök szerelmét szimbolizálja. Az eljegyzési gyűrű a házasság, az örök szerelmi kötelék szimbóluma.

És miért pont a gyűrű lett a szerelem és az összetartozás szimbóluma? Azt talán Algernon Charles Swinburne(1837-1909) angol író magyarázza el a legszebben: „ Körkörös formája a soha el nem múlást jelenti és azt akarja kifejezni, hogy a szerelem és az egymás iránti vonzalom érzése egyik féltől a másikig folyik, mint egy körben, méghozzá örökön-örökké.”
Ahogy már a cikkem elején említettem az eljegyzés és a házasság napjainkban vesztett értékéből. Sokan csak könnyelműen belemennek a házasságba és az első komolyabb probléma fellépésekor „tovább állnak”. Ilyenkor elfelejtik az emberek mit is fogadtak meg: „ Jóban rosszban, egészségben betegségben, míg a halál el nem választ.”

Mi értelme lenne az eljegyzésnek és a házasságnak, ha tényleg nem sírig tartó lenne. Hisz azért jegyzem el a páromat, mert tényleg úgy gondolom, hogy ő az örök társam, akivel minden akadályt közösen fogunk leküzdeni.

Sokan már az első problémánál megtorpannak és kétségbe esnek, hogy tényleg ő az igazi? Tényleg ő kell nekem, hisz Jóska milliószor jobb természetű. És valójában jobb természetű? Nem csak azért tetszik jobban, mert őt még nem ismerem eléggé?!
Szerintem az igazi szerelem tényleg minden akadályt legyőz. Ha szeretünk valakit, akkor a hibáival együtt szeretjük. Nem azt szeretném ezzel azt mondani, hogy mindent el kell néznünk a párunknak. De, ha tényleg ő az igazi számunkra, akivel el tudjuk képzelni az életünket, akkor szerintem a hibákat is átértékeljük. Lehet rájövünk arra, hogy ez a hiba nála, nem is hiba; és vagy mi változtatunk a nézetünkön, vagy a párunk akaratlanul is megváltozik, mert érzi, hogy ezzel nagy örömet okozhat nekünk.
És az eljegyzést követi a nagy nap, a házasság, mely megszenteli a szerelmet. Sokan úgy gondolják minek házasodni, hiszen az csak egy papír. Szerintem meg nem! Az nem csak egy papír, az egy elv, érték, egy szimbólum a szerelem megpecsételésének. A házasság sajátossága, hogy szent és felbonthatatlan. Annyiszor kimondjuk azt a szót, hogy házasság, de vajon elgondolkodtunk a szó igazi jelentésen?! A „házas” szó jelentése nős, illetve férjezett, a „házastárs” pedig a házas felek közül valamelyik. A „házasélet” férj és feleség házasságbeli együttélése, vagy szűkebb értelemben kettőjük nemi élete.

A hazássággal két ember közös élete kezdődik el. Mondhatnám úgy is, hogy innentől kezdve nincs a párkapcsolatban hogy én meg te, hanem mi vagyunk; ez alatt nem azt értem, hogy fel kell adniuk a házasfeleknek az önállóságukat, az egyediségüket, de mások szemében „átértékelődnek”.

A házasság egy saját család utáni vágyakozás beteljesülését biztosító szimbólum. Hisz, e szent kötelék megerősítése a gyermekvállalás is. Egy közös gyümölcs, amit óvni és félteni kell.

Nem azt az érzést szeretném kelteni, hogy a házasság egy álomvilág; hogy nem lesz soha akadály és, hogy nem fogunk számtalan olyan akadályba ütközni, ami megingathat. De éppen azért vagyunk erősek, és azért szeretem a férjem/ feleségem, mert a számtalan gond és akadály ellenére sem bontom fel a házasságot, hanem a férjemmel/ feleségemmel kéz a kézben küzdjük le az elénk gördített akadályokat.

Mert, ahogy a cikkem elején is írtam:
„ Jóban rosszban, egészségben betegségben, míg a halál el nem választ.”
Számomra ez a mondat mindent magában foglal, amit a házasság és a szerelem jelképez.
A házasság és az eljegyzés nem csak szimbólum, hanem életelv; ami csak két ember kitartásától és egymás iránt érzett szeretetétől függ.

Kapcsolódó linkek, hasznos olvasmányok:

1. Dolgaink: YOTENGRIT : Házasság a Büün hagyománya, Yotengrit 1-2-3-4, Aranyasszony képző stb.: aranyasszony.gportal.hu/gindex.php?pg=33519448.
2. Videó: youtu.be/U8Jepo3rXf0.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Férfi alsók olcsón vagy kiváló minőségben?

Férfi alsógatya, olcsón vagy drágán minőségi? Ha övön aluli témákat kezdünk feszegetni, sokan kapásból zavarba …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.