Bréééking:

Az unalmas TV-műsorok kövéríthetnek

Egy unalmas televíziós program hatására a nők akár 52%-kal több kalóriát vehetnek magukhoz egy svédországi kutatás eredményei szerint. A tanulmány erősen összefügg egy régebbi vizsgálattal, amely során kimutatták, hogy a horrorfilmek növelik a kalóriafelhasználást: a fokozott adrenalintermelődés miatt akár 200 kalóriát is elégethetünk egy rémisztőbb film nézése közben. Minél magasabb a pulzus, annál nagyobb a kalóriafelhasználás. A kutatás szerint nemcsak az unalmas TV-műsorok, hanem egy érdektelen olvasmány is hasonló hatást vált ki. A résztvevőket ebben a kísérletben arra kérték, hogy egy szöveget olvassanak a Svédországban élő rovarfajtákról. Az eredmény: a nők szintén nagyobb mennyiségben fogyasztottak a kihelyezett nassolnivalókból. A kutatók szerint ...

Egy unalmas televíziós program hatására a nők akár 52%-kal több kalóriát vehetnek magukhoz egy svédországi kutatás eredményei szerint. A tanulmány erősen összefügg egy régebbi vizsgálattal, amely során kimutatták, hogy a horrorfilmek növelik a kalóriafelhasználást: a fokozott adrenalintermelődés miatt akár 200 kalóriát is elégethetünk egy rémisztőbb film nézése közben. Minél magasabb a pulzus, annál nagyobb a kalóriafelhasználás.

A kutatás szerint nemcsak az unalmas TV-műsorok, hanem egy érdektelen olvasmány is hasonló hatást vált ki. A résztvevőket ebben a kísérletben arra kérték, hogy egy szöveget olvassanak a Svédországban élő rovarfajtákról. Az eredmény: a nők szintén nagyobb mennyiségben fogyasztottak a kihelyezett nassolnivalókból. A kutatók szerint a szórakozás hiánya miatt ilyenkor önmagunkat szórakoztatjuk az evéssel, hogy elűzzük az unalmat. A szakértők azt ajánlják, TV-nézés közben válasszuk inkább az egészséges snackeket: mivel, ugyan kisebb mennyiségben, de még az izgalmasabb adások közben is hajlamosak vagyunk nassolni.

A chipset helyettesíthetjük darabokra vágott zöldségekkel: például répával, zellerrel. Lehetőleg előre készítsük ki az adagot, így mértéket tudunk szabni a kalóriabevitelünknek. Aki nem tud lemondani a hagyományos, sós rágcsálnivalókról, fogyasszon pattogatott kukoricát: ha házilag készítjük, a zsírtartalma jóval alacsonyabb, mint a bolti változatoknak.

Az aszalt gyümölcsök, illetve a friss gyümölcsök is egészséges választást jelenthetnek: előbbieket csak mértékkel, utóbbiakat nagyobb mennyiségben is fogyaszthatjuk. Sokan a jégkrémeket, fagylaltokat részesítik előnyben TV-nézés közben. Hasonló, de egészséges variációt készíthetünk gyümölcsök, és joghurt keverékéből. Aki hidegebb finomságra vágyna, pürésíthet mirelit gyümölcsöt, és fogyaszthatja magában, vagy joghurttal elkeverve.

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*