Bartók táncegyüttes

Bartók Béla és Martin György munkássága a népzene és tánchagyomány gyűjtése, feldolgozása és széleskörű terjesztése óriási jelentőséggel bír. Őket tekinti példaképének a Bartók táncegyüttes, mely 1958-ban alakult. 1991-től egyesületi keretek között önfenntartó.

Elsősorban a Kárpát-medence folklórhagyományát viszik színpadra. Hitelesen mutatják be  a különböző magyar és nemzetiségi tájegységek táncait, táncos szokásait. Profizmusuk nem is kérdéses, hiszen mind a táncosok, mind a zenészek anyanyelvi szinten rögtönzik a táncokat, illetve muzsikálnak.

Az együttes rendszeresen részt vesz magyarországi szakmai rendezvényeken, bemutatókon, fesztiválokon. Tagjai teljes mértékben elkötelezettek a népzene és néptánc iránt, igyekeznek személyesen megismerni a még fellelhető tánchagyományokat és azt saját közösségi életükben tudatosan ápolni.

Az  utánpótlás nevelésére is nagy hangsúlyt fektetnek. Folyamatosan várják az új táncolni vágyó tagok jelentkezését. Rendszeresen óvodás- és gyermekcsoport valamint ifjúsági csoport dolgozik a felnőtt együttes mellett.

A Bartók táncegyüttes jelmeztárát eredeti darabokból és készíttetett jelmezekből állította össze, ügyelve a tájegységi különbözőségekre, illetve egyezésekre.

Az előadásokat az adott tájegység viseletében valamint élő zenekísérettel mutatják be. Évente mintegy 40-50 előadást tartunk különböző meghívásoknak eleget téve. legyen szó akár színházi, akár szabadtéri fellépésről.

Ha te is szívesen csatlakoznál hozzájuk, akkor itt találsz róluk még több információt: www.bartoktancegyuttes.hu

Veronika

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sciennet Fórum szabad blog a törzsvásárlóknak

NAGYRA NŐTT A VÁSÁRLÓI KLUB Átverés és bukta vagy átalakulás, 2010-2011-2012-ben sokminden kiderült. Kaptam egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.