Bevezetés az élelmekbe tényleg

Megkérdezték a szakértőt, hogy a méz jó édesítőszer-e.

Azt válaszolta:
— Az attól függ. (pedig egy csinos szőke hölgy volt! 🙂

Ha arra a mézre gondolunk, amit csinos kis üvegben lehet vásárolni a boltban, akkor a válasz többnyire egyértelműen NEM. Ha azonban a nyers, szűretlen, pasztörizálatlan organikus mézre gondolunk, akkor a válasz szinte mindenkinek IGEN.

A kommunikációnk finomságán is múlik, hogy mi az amit megeszünk és szeretünk. Félreértések között és megvezetve élünk, a TV-t kikapcsolva, a természetben járva néha “spontán” is megvilágosodhatunk, megtisztulhatunk. Hosszú tanulási folyamat ez, amit Magyarországon különösen fontos az üzemi menzák és olcsó sörök korszaka után minden nap a szemünk előtt tartani.

Az, aki a mézről érdeklődött, nem tett különbséget az üveges méz és a nyers, szűretlen méz között, pedig két teljesen különböző ételről van szó. Ha úgy válaszoltam volna meg a kérdést, hogy nem tudom, miről beszél, az olyan lett volna, mintha „a filmről” beszélgetnénk, és nem vennénk figyelembe, hogy az egyik ember egy drámát látott, a másik pedig egy vígjátékot. Szépen el lehetne beszélgetni arról, milyen háziállatot tartani, de ha az egyik fél a macskákra gondol, a másik pedig a kutyákra, nem ugyanarról beszélnek, akkor sem, ha azt hiszik, hogy igen.

Ennek sohasem voltam jobban tudatában, mint amikor ehhez a könyvhöz végeztem kutatásokat, és magát a könyvet írtam. Vegyük például a lazacot. Isteni étel, nem? Minden táplálkozási tanácsadó ajánlja. Csak egy kis gond van: a gazdaságban nevelt lazac nem ugyanaz, mint a vadvízi lazac. Mint látni fogják, az egyik (a vadvízi) tele van omega-3 zsírsavakkal. Megdöbbentő színét annak köszönheti, hogy általában krillt eszik, ami egy rendkívül hasznos alkotóelemmel, a természetes karotinoiddal, az asztaxantinnal gazdagítja — ettől lesz a lazac olyan gyönyörű vöröses színű. A gazdaságban nevelt lazac sohasem látott krillt — azok a lazacok gabonát esznek. Ez körülbelül olyan, mintha oroszlánokat csokis sütin akarnánk felnevelni. Szinte egyáltalán nincsenek bennük omega-3 zsírsavak, és színüket attól a festéktől nyerik, amelyikhez az üzemgazdának aznap éppen kedve van. A vadlazac és a gazdaságban nevelt lazac két teljesen különböző étel. Mégis anélkül, hogy tudnánk, ugyanazt a szót használjuk mindkettőre.

Anélkül, hogy túlságosan eltérnék a tárgytól, hadd jegyezzem meg, hogy szerintem ennek a nyelvészeti problémának nagyrészt ahhoz a nehézséghez van köze, hogy milyen következtetéseket vonunk le a „húsevőkről” és a „vegetáriánusokról” szóló vizsgálatokból. Lehet úgy is vegetáriánusnak lenni, hogy az ember egész nap csak fehér rizst eszik, és lehet úgy is, hogy mást nem eszik, csak zöldséget, teljes kiőrlésű gabonát, gyümölcsöt és tojást. Ehhez hasonlóan a „húsevők” kifejezés vonatkozhat olyan emberekre, akik kizárólag óriási méretű hot dogon élnek, és nem tudnak olyan zöldséget mondani, amit nem utálnak, vagy vonatkozhat a vadászók-gyűjtögetők egy kis csoportjára, akik legelőkön hizlalt vadak húsán élnek — ha el tudják ejteni a vadat —, emellett rengeteg friss, vadon nőtt zöldségen, gyümölcsön és dión.

Konkrét ételekkel folytatjuk hamarosan.

Mi a Bio? Mi a különbség a bio magvak és a “tömeges takarmányok” között? Miért érdemes bio gyümölcsöket és zöldségeket fogyasztani?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autonóm ház irányzat vagy divat

Mindenki szeretne saját otthont, lakást vagy házat. A saját ház megtervezésénél, egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.