Bokros Lajos – EU Parlamenti tanítóként

Rövid visszatekintés, azután jön a 2012.nov.9.-i videó riport, és 2013 júniusának végén is azt látni, hogy az átverések és látványpékség kormányok korszaka után még messze az édenkert.

2009.-től az EU parlamentben tevékenykedik aktívan az egyik legjobb magyar nemzetközi pénzügyi szakember, 2010-ben a magyar választók nem álltak a csúnyácska-bajusz divat mellé a parlamenti választásokkor.

2009. április 2. 17 órai kezdettel Bokros Lajos – A reformok kritikus tömege cikke kapcsán tartott egy előadást a Corner Rendezvényközpont földszinti termében. A Tőzsdeklub eme rendezvénye végre nem a kegyetlen kereskedésről (pl. a nagyon divatos DayTrade-ről szólt). Szóljon Ön is hozzá!

Mi volt a téma röviden összefoglalva? Hol vannak és mik az orvoslásra váró problémák? Egy hozzáértő, sokat tapasztalt és nagyon összeszedett pénzügyi szakember ezekre élőszóban is gyors válaszokat adott politikai ferdítések nélkül. Amiben diplomatikusnak kellett lenni, ott is értékes válaszokat kaptunk pl. a forint és a magyar gazdaság jövőjének tekintetében, és a mértéktelen korrupció kérdését is nyugodt hangnemben ismerhettük meg jobban.

A videó sokat mond, aki meg akarja hallgatni:

Egy jó riport:
www.youtube.com/watch?v=WKp-IH_qPhs&feature=related.

Még mielőtt valaki megvádolna, hogy szerelmes vagyok Bokrosba:
www.youtube.com/watch?v=grcHu7U65a4&feature=related.

Szakmailag nagyon jó, ezért van helye itt Európában és Magyarországon is, ő ráadásul dolgozott is, teljesített is, és nem mutyis lopásból gazdagodott meg a tudtommal.

Egy kis humor, egy jó film miszerint “Bokros Lajos nem ért a divathoz“:

Amúgy láttam pénzügyi szakemberként öltözni, ahhoz is ért valaki, ő vagy a felesége jól párosítja a nadrágot az ingekkel és a nyakkendővel.

Az MDF-et nem csípem, mert tele volt trógerrel, egy pici faluban is tudtak 100 milliós csalást intézni. Már csak az új pártoknak adnék esélyt. A börtönök tele vannak, így pusztán eltiltanám a korábbiakat a közélettől (min. 20 évre).

Szemezgetések címszavakban:
– Óriási a potyautasok száma…
– A magatartáskultúránk lassan indul a fejlettebb kultúrák felé
– A pénzek újraelosztása, és az ezt uraló korrupció
– Pazarlás tények
– Öngondoskodás, nyugdíjpénztárak stb.
– Közteherviselés, Szolidaritás
– Munkavállalói érdekek
– „Ingyen” bizony semmi sincs, jár jelenleg.
– Államháztartás stabilizálása és gazdasági növekedés serkentés
– Negatív és pozitív ösztönzők (korbács és mézesmadzag)
– Kötelező egészségbiztosítás, kórházak és gyógyszeripar korrupt viselkedése és manipulációi
– MÁV, BKV stb. privatizáció
– Az oktatás óriási problémái, ahol szintén van korrupció mint szinte mindenütt
– Globalizáció
– Esélyegyenlőség kérdése
– Adósságspirál és ikerdeficit

A bevételek szerkezete korszerűtlen ls fenntarthatatlan Magyarországon. Túl kevesen fizetnek túl sok adót. Az adóalanyok és az adóalapok köre mindenekelőtt a személyi jövedelemadó tekintetében rendkívül szűk, miközben hihetetlenül elszaporodtak nemcsak a kivételek és a mentességek, hanem a „legális” potyautasok is. Sok pénz adózatlanul vándorol zsebből zsebbe. Többszázezren vannak a papíron rokkantnyugdíjasok, korkedvezményes nyugdíjasok, akik legálisan (vagy esetenként csúszópénz segítségével) áramlottak át az adó- és járulék fizetők köréből az adót már nem fizetők, járadékot viszont élvezők körébe

A magyar államháztartásnak nagy a hiánya és ennek következtében az adóssága. az államháztartás fenntarthatatlansága tény, és sajnos szándékosan így hozta létre a korrupt kormány, amelyet pl. a jövedelemelosztás túlzott mértéke és korszerűtlen szerkezete csúnyán támogatott eddig.

A költségvetésen keresztüli jövedelem-újraelosztás mértéke hazánkban rendszerint eléri, sőt meghaladja a bruttó hazai termék 50%-át, ami valóban skandináv mértékű, világviszonylatban is kimagasló érték. A hivatalos gazdaság legális, (megfigyelt és jelentett) adózott többletteljesítménye ennek nyomán elmarad. Nálunk nemcsak az a probléma, hogy az adók és járulékok összességében legalább a 40%-át elviszik az ún. elsődleges jövedelemtulajdonosok – vállalatok, lakosság – jövedelmének, hanem az is, hogy a lakossági elvonás határrátája, az adóék maximuma körülbelül 67%, vagyis minden három forint határjövedelemből kettőt elvon a költségvetés. Ez bizony igen erősen teljesítmény-visszafogó hatású. Az államháztartás kiadási oldalán is megjelenik a növekedési ellenhatás, mert a költségvetési kiadásoknak még a termelési (és a fogyasztói) támogatások területén is az a természetük, hogy rontják, semmint növelik a gazdasági hatékonyságot

Bokros I Love Lajos pólóval

Egy másfél órás előadásban ennyi információ éppen elég volt, és kiderült, hogy van humorérzéke is „Bajusz”-unknak. Bokros, akit a kőkeményen korrupt média szépen próbált a szőnyeg alá seperni és pl. kőkemény vadorzónak beállítani, valójában nagyon visszafogott. Ha lenne konzervatív és szeretetteljes pénzügyi világ, akkor ő ott pl. a családi és szociális osztály vezetőjeként is jól megállná a helyét szerintem. Másfelől pl. a romantikus vonatos utazás egyik kedvelője is, mások a sokmilliós közpénzen finanszírozott repülős utakat kedvelik jobban. Eszünkbe juthat még a kedves IMF most, aki a pletykák szerint (2009.04.06.-án hallottam) bejelenti a Forint eltörlését és az euro bevezetését egy kegyetlenebb módon nemsokára.

Boros?
Bokros boros?

Kik vannak Magyarországon még mindig vezető szerepben?
Marsi Erika a pénzügyminisztérium új szakállamtitkára (2009) beszél (2008-ban): www.gazdasagiradio.hu/cikk/5325/.

Teljes és eredeti alap cikk: www.es.hu/index.php?view=doc;21945

Bővebben Bokros Lajosról: http://hu.wikipedia.org/wiki/Bokros_Lajos

Aktuális 2009-es téma: http://www.youtube.com/watch?v=RcQ_X2GnnzM Pálffy István – Magyarország 20 év alatt a mélybe.

“Mator”

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Magyarok, tervezők a nemzetközi divatban

A magyar tervezők között találunk tehetségeket, akik a nemzetközi piacon is találhatnak rajongókat. Abodi Dóra …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.