Budapest táncegyüttes profi néptánc

A Budapest Táncegyüttes, egy ma már nem létező művészeti együttes. Történetük több mint 50 évre nyúlik vissza. Hivatalosan 1958-ban alakultak és 2007-ben szűnt meg, mikor összeolvadt a Honvéd Táncegyüttessel. Eredetileg a magyar táncfolklór színpadi bemutatására hozták létre hivatásos előadó együttesként. Összetételét tekintve 10-12 táncospárból és egy 8-10 tagú vonószenekarból állt. Ez a létszám már a kezdetektől is a kis és középméretű előadótereken való fellépésre tette alkalmassá az együttest.

Első művészeti vezetőjük Molnár István volt, aki 1971-ig irányította a munkát. Ez idő alatt az együttes a magyar táncfolklór különböző áttételeit mutatta be. A hatvanas évek első felében többnyire olyan alkotásaik voltak, amelyek Bartók Béla, Liszt Ferenc és Kodály Zoltán műveinek ihletésére jöttek létre. Ilyenek voltak többek között a II. Magyar Rapszódia, az Allegro barbaro, a Magyar képek és a Marosszéki táncok.

Az évtized második felében intenzíven bekapcsolódtak a különböző idegenforgalmi előadássorozatokba, de a hetvenes években újra felhívták magukra a művészeti közélet figyelmét. Ekkor már új művészeti vezetők és koreográfusok – Simon Antal és Kricskovics Antal – irányították a társulatot és készítették a koreográfiákat. Mivel könnyen mobilizálható társulat volt, így a világ sok színpadán megfordultak, többek között Európán kívül, Dél-Amerikában, az USA-ban, Indiában, Indonéziában és Vietnámban. 1992-től a művészeti vezetőjük Zsuráfszky Zoltán volt.

Lili

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Amway termékek: szigorú MLM vagy egészség vélemények

Vesztes vagy győztes mód, vagy mi az igazság az Amway-nél? Új év, kritika helyett egyszerűen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük