Cayenne-bors: fájdalomcsillapító, zsírégető csípős fűszer

A Cayenne-bors jellegzetes, csípős ízzel rendelkezik. Német nyelvterületen “Teufelspfeffer”-nek, azaz ördögborsnak hívja a népnyelv, nem véletlenül, hiszen valóban “pokolian csípőssé” teszi a fogásokat. Kellemes mellékhatása, hogy az anyagcserét és a zsírégetés folyamatát is serkenti, ezenkívül elpusztítja a baktériumokat, vírusokat, így például a megfázás tüneteinek enyhítésében is segíthet. Nemcsak belsőleg alkalmazható: ízületi bántalmak esetén is segítségünkre lehet.

A szájüregben kialakuló égő érzést a kapszaicin nevű hatóanyag okozza, ami a hőre reagáló idegvégződéseket ingerli. Ha gyakran fogyasztunk csípős ételeket, a hatás egy idő után gyengébb.

Ezt a hozzászokási mechanizmust alkalmazzák a gyógyászatban is például krónikus ízületi fájdalmak, vagy állandó viszketési inger ellen. A kapszaicin a bőrben található hőérzékelő receptorokkal is reagál. Ha a fájó ízületet kapszaicintartalmú krémmel dörzsöljük be, először égő érzést okoz a bőrben, serkenti az adott területen a vérkeringést. Amikor az égető érzés alábbhagy, kellemes meleg terjed szét a bőrben, ami ellazítja a megfeszült izmokat, és mozgékonyabbá teszi a merev ízületeket.

A kapszaicin gondoskodik arról, hogy az idegek először fájdalmat jelző átvivőanyagokat küldjenek az agyba, azonban ezeket az anyagokat egy idő után már nem képesek termelni. Ha az átvivőanyagok raktára kiürült, a fájdalom alábbhagy, intenzitása csökken. A vérellátás javulása szintén hozzájárul a fájdalomérzet csökkentéséhez. A kapszaicintartalmú készítményeket – krémet, kenőcsöt, vagy tapaszt – a gyógyszertárakban szerezhetjük be.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.