Címkemánia és márka-kultusz

Márka-kultusz, -mánia.

Címkék, ismert márkajelzések- a hölgyeket mindez valójában nem érdekli.

Ízlés dolgában inkább konzervatívak. Konzervatívak, de pozitív értelemben, ugyanis az olyan régimódi minőségi jegyekre esküsznek, mint a tökéletes kidolgozás, a kiváló anyag és az időtálló fazon. A pusztán a nyakán díszelgő márkajelzés miatt gátlástalanul drágán árusított könnyed kis ingeket többnyire kutyába sem veszik.

Mindamellett természetesen a nőknek is megvannak a maguk imádott márkái. Hogy melyek ezek, azt mindenkinek egyéni ízlése szabja meg, néhány nevet illetően azonban kétségkívül majdnem mindenki egyetért.

De mi is emeli ki valójában a sokaságból az egyes márkajelzéseket? Legtöbbször több tényező összessége: például az adott ház töretlen sikertörténete, az a tény, hogy gazdagok és szépek több generációja tartozott és tartozik még ma is a cég ügyfelei közé, egy bizonyos megújulási képesség, amely a márkás “találmányokban tükröződik, és egy olyan összetéveszthetetlen stílusjegy, amelyet az imázsformálás a következő vásárlónemzedék számára is megőriz.

Ezek a cégek sok esetben olyan egyedi darabokkal is előállnak, amelyek egészen különleges kultuszt teremtenek maguknak, s ezzel a kínálat egyéb részeit is tovább tökéletesítik. Ezeket a darabokat sokszor az adott ruhafajta hiteles, éllovas, eredeti példányának érezzük. Így a selyemkendő zászlóvivője a Hermés- kendő, a kétszínű női cipők mintapéldánya a Chanel-papucs, az igazi hármas gyűrű a Cartier Trinityje, a pólóingek atyja, a Lacoste, az impregnált vászonkabátok őstípusa a Barbour, az igazi farmer a Levi’s 501, és még sorolhatnánk.

Érdekes megfigyelni, hogy egyes imádott kiegészítők a hozzájuk tartozó márkanév “magjaként”, fő képviselőjeként tűnnek fel. A Lacoste márka időközben jelentősen kibővült termékskálája azon az egyszerű pamutpiké ingen alapszik, amellyel René Lacoste teniszbajnok az aktív sportolásból visszavonulván forradalmasítani kívánta a sportruházatot. A legendás ékszerész, Cartier még mindig időtlen ékszerterveinek köszönheti halhatatlanságát, nem pedig a később általa piacra dobott sálaknak, jegyzetfüzeteknek, golyóstollaknak és parfümöknek. Gucci, a tulajdonképpen táska- és övkészítő neve hallatán még mindig a bőráruk (vagy a jellegzetes apró díszes papucscipők) jutnak eszünkbe, és nem feltétlenül gondolunk óráira, prét-á-porter termékeire. Ezzel szemben más népszerű termékek éppen nevüktől függetlenül, önálló sikereik révén szereztek maguknak hírnevet, ezzel szélesítve, alaposan átformálva márkájuk addigi jellegét. Például a Prada Milánóban eredetileg a legkiválóbb bőrtáskák készítője volt, ki gondolná ma már, hogy ők találták fel a fekete nejlon hátizsákot. Coco Chanel sem parfümjeiről volt híres, a Chanel No 5 ma mégis a világ legismertebb illatainak egyike.

A keresett márkák drágák- a drága márkák keresettek. Amióta csak léteznek márkás termékek, azóta igyekeznek másolni s olcsó utánzatokként forgalomba hozni őket. A cégek szemszögéből a hamisítványok kétélű fegyverek. Egyfelől visszaigazolást adnak magas presztízsükről, a divatra gyakorolt befolyásukról és a cikkeik iránti óriási keresletről, másrészt viszont üzleti veszteséget okoz a márkanevek jogosulatlan használata, nem is beszélve a gyenge minőség imázsromboló hatásáról.

Coco Chanel tudta, hogy folyamatosan utánozzák, de nem zavarta, sőt ezt a sikert bizonyítékaként könyvelte el. Louis Vuitton ellenben kifejezett ellenszenvvel reagált vívmányainak engedély nélküli másolására, és ő volt az első, aki aki termékeit felismerhető márkajelzéssel látta el. És hogy mekkora nehézséget okoz az LV monogramú Canvas és a jellegzetes Louis Vuitton stílus hitelesnek tűnő utánzása, azt az úton-útfélen szembejövő számtalan borzalmas másolaton láthatjuk.

A drága pénzen megvásárolt, garantáltan eredeti termék tulajdonosa számára a hamisítvány látványa csak tovább fokozza a márka varázsát. Csak az eredeti adja meg számára a kultikus aurát. De kultusz ide vagy oda, míg az egyik hölgy elmerül a márkák imádatában, a másik nem esik hasra tőlük. Végül is mindkettejüknek igaza van.

Aki esküszik a márkás termékekre, annak tudom ajánlani ezeket az oldalakat:
www.louisvuitton.com.
www.chanel.com.
www.lacoste.com.

Néhány beszédes kép, klasszikusok:

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük