Croissant receptek, sütés házilag, NYAMI

Croissant sütés recept, otthon, házilag, saját ízlés szerint. A vajas tészták sose, a csokis sütemények is kb. ugyanakkor mennek ki divatból.

Egy igazán ügyes fiú videón is megmutatja, ezért is jó a Youtube, mert kis angol tudással az apró titkokból saját konyhai tapasztalat lesz, amivel szeretteink vagy ügyfeleink (vevőink) elégedett mosolyára jó eséllyel pályázhatunk. Pontosan olyat tudunk csinálni, mint a legjobb pékségekben, boltokban, sőt egy idő után a saját ízlésünkre igazíthatjuk, vagy növelhetjük a méretet egyedire.

Bolti tésztából vagy házilag? Ez a kérdés összetett, de olykor megéri időt rá szánva, meditálva, szeretve sütni-főzni. Sósan esszük vagy édesen, hússal, sajttal vagy éppen csokival vagy lekvárral.

Egy recept ami, a híres Pierre Hermét dicséri. Eredeti receptet ne is keressünk, inkább legyen elismert egyéniségünk nekünk is!

Maga a tészta készítés egyszerű, de sokáig tart. Egy fél napot minimum rá kell szánni (~ 4 óra), tényleg nagyon finomak lehetnek így.

24 normál méretű darabhoz vagy 48 db minihez
Forrás: Szakácsok könyve

a tésztához
12 g friss élesztő
200 ml langyos (meleg) víz
50 ml tej
600 g rétesliszt
12 g só
75 g porcukor
35 g puha vaj
325 g hideg vaj

a kenéshez
~2 rendes tojás
1 tojássárgája
1-2 csipet só

Elkészítési folyamat:

1. lépés
Oldjuk fel az élesztőt a langyos tej és víz keverék egy részében (ne az egészben, mert lehet nem lesz szükség az egész folyadék mennyiségre). A lisztet szitáljuk egy tálba, morzsoljuk el benne a puha vajat, tegyük bele a sót, a cukrot és a feloldott élesztőt. Gyúrjuk össze, takarjuk le és kelesszük duplájára (kb. 1 óra).

2. lépés
Amikor a tészta megkelt, dagasszuk újra, majd a tésztát becsomagolva tegyük 1 órára a hűtőbe, ismét dagasszuk át majd tegyük fél órára a fagyasztóba.

3. lépés
Vegyük ki a tésztát a mélyhűtőből. A kemény vajat egy fakanállal keverjük el, de próbáljuk meg ne felolvasztani. A tésztát nyújtsuk ki téglalap alakúra, ami háromszor olyan hosszú, mint amilyen széles. A vaj felét helyezzük a tészta alsó harmadára, kenjük rá egyenletesen, majd hajtogassuk. Először a vajazatlan felső harmadát hajtjuk le, majd erre kerüljön a felső harmada. Folpakba (fólia) csomagoljuk és pihentessük a tésztát 30 percig a fagyasztóban, majd 1 órát a hűtőben.

4. lépés
Nyújtsuk ki a tésztát ismét téglalap alakúra, mint az előbb. És kenjük meg ismét a vajjal, szintén csak a tészta egyharmadát. És hajtogassuk ismét háromba. Folpakba csomagoljuk és pihentessük a 30 percig a fagyasztóban, majd 1 órát a hűtőben.

5. lépés
Lisztes deszkán nyújtsuk a tésztát 3 mm vastagra és éles késsel vágjunk belőle háromszöget. (Én az eredeti tésztát ketté vettem, így kaptam 24-24 db mini croissant.) (Ha normál méretű croissant-okat szeretnénk kapni akkor egy háromszögnek kb. 20 cm magasnak és 12 cm alapúnak kell lennie, nekem kb. fele ekkorák lettek.)
Szóval vágjunk háromszögeket és tekerjük fel őket. (Én készítettem 24 db sima és 24 db füstölt sajtosat. Csak nem bírtam ki, hogy autentikus francia croissant süssek.:))
Tegyük sütőpapíros tepsire és kelesszük szobahőmérsékleten 1 ½-2 órát.

6. lépés
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. A felvert tojásokkal kenjük meg a croissant-okat, majd tegyük a sütőbe és csökkentsük a hőmérsékletet 190 fokra. Kb. 20-25 percig sülhetnek, de a sütési idő nagyban függ a mi sütőnk hővezetési, légkeverési paramétereitől.

Várjuk, amíg kihűl fogyaszthatóra.

Videó magyarázó szöveggel, ügyes ‘kezdő’ kézzel:

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nagy női test nagyobb élvezet? Mikor, hogyan, miért…

Attól, hogy valakin akad, férfiasan szólva, egy kis fölös fognivaló még nem kell automatikusan megfosztani …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük