Cukor káros, édesség jöhet?

Édességekből csak kis mennyiséget fogyasszunk! Lehetőleg mézet, gyümölcscukrot (fruktózt). Taplálékunkban az édesség aránya ne haladja meg az 5 százalékot!

A fehér cukrot teljesen kerüljük el, mert erősen savasítja a szervezetet!,Pusztítja az élőflórát, viszont táplálja a gombákat. A barna cukor annyiban különbözik, hogy több ásványi anyag és vitamin van benne, ha a színét nem a karamelltől (E 150a) nyerte.

Olvassuk el a termékcímkét! Vegyünk egy nagy levegőt, és a kevesebb néha több alapon, hozzunk jó döntést! Nehéz :).

Száz évvel ezelőtt évente 2 kg cukrot fogyasztottunk fejenként világszerte, mára ez a mennyiség 60 kg-ra nőtt. Magyarországon 50 kg körüli az éves átlagfogyasztás: – beleértve azt is, hogy ma már szinte minden késztermék tartalmaz némi cukrot, a gyártók cukrozzák élelmiszereink háromnegyedét. Figyeljünk a cukorfogyasztásra. A környezet, egészségünk és pénztárcánk bánja felesleges fogyasztását. Egy átlag súlyú, ülő életmódú embernek napi 48-60 g cukor bőven elég, ami legfeljebb 22 kg cukrot jelent évente.

Például a gyermekek körében népszerű Cornflakes (instant gyors kaják) és társai közel 50 százalékos cukortartalmukkal nem tartoznak a naponta fogyasztandó élelmiszerek közé. Rostban szegények, ugyanakkor magas lehet a hozzáadott vitamintartalmuk. Helyettük válasszuk a cukor-, csoki és adalékanyag-mentes, gabonapelyhekből, aszalt gyümölcsökből, magvakból álló rostdúc valódi müzlit.

• A cukornád, illetve a cukorrépa termesztése és feldolgozása jelentős környezetterheléssel jár. Ahhoz, hogy a hatalmas, kizárólag cukortermesztésre szánt területeken a lehető legnagyobb terményhozamot érjék el, a termelőknek sok rovarirtó, műtrágya, gombaölő és gyomirtó szert, mezőgazdasági gépet stb, kell bevetniük. Az egyre növekvő termőterület miatt pusztul az élővilág, a vegyszerek fokozott használata miatt pusztul az élővilág, a vegyszerek fokozott használata elszennyezi a talajt, talajvizeket. A rossz hatékonyságú öntözés vízpazarláshoz vezet: 1 kg cukornád (amelyből alig több mint egytizednyi cukor állítható elő) termelése körülbelül 80 liter vizet igényel.

KAKAÓ, CSOKOLÁDÉ
A távok trópusokon termő kakaó szállításának jelentős a szén-dioxid-lábnyoma. ~ Termesztéséhez legalább 30-fele növényvédő szert használnak. Csak Elefántcsontpart esőerdeinek egyhatodát irtottak ki a kakaótermesztés érdekében. Egy 10 dkg-os csoki árát 100 Ft-nak feltételezve 9 Ft-ot kap a kakaó termesztője. Ritkán, de akkor inkább minőségi fair trade (~ csokival kényeztessük magunkat.

• Az igazi csokoládé- ha nem számítjuk a fűszereket, mint például a fahéjat vagy a csilit – a kakaóporon és kakaóvajon kívül legfeljebb csak cukrot tartalmazhat. Lényegében ilyenek a keserű csokoládék (másképp: étcsokoládék), melyekben minél több a kakaó, s minél kevesebb a cukor, annál „igazibbak”, s drágábbak, de valójában sokkal jobban járunk velük, jobbat teszünk szervezetünkkel (ha egy percen túlra, előre tudunk tekinteni). A tejcsokoládékba már tejpor (vagy tejszínpor) is kerül a kakaópor, a kakaóvaj és a még több cukor mellé (ettől lesz lényegesen olcsóbb). A fehér csokoládé már egyáltalán nem tartalmaz kakaóport, csupán kakaóvaj és cukor alkotja. Etikusan nem illene csokoládénak nevezni. 1,2 tonna kakaóbabból 2-2,5 tonna étcsokoládé, vagy 6-8 tonna tejcsokoládé készíthető, ezért olcsóbb a gyengébb minőség.

A csokoládék, kakaóporok közül az etilvanilin nélküli termékeket válasszuk! Az édesség és csokoládé függőség kialakulásáért ez egy felelős.

Az instant kakaópor cukrozott (erősen), vitaminokkal és adalék anyagokkal dúsítva készítik.

Cukor helyett még:
Ha természetes édességre vágyunk, együnk idénygyümölcsöt! Egészséges és nem hizlal. Feldolgozásához, és ha helyben terem szállításához sem használunk feleslegesen energiát. Ha mégis cukros édességre vágyunk: Cukor helyett használjunk mézet, de annak a fogyasztását se vigyük túlzásba (10 dkg cukor 400 kalória, 10 dkg méz 362 kalória). Alkalmanként jázminpapóka (stevia) gyógynövénnyel is édesíthetünk, süthetünk.

Lekvár, aszalt gyümölcs is sok esetben tökéletesen megoldja a nők kínzó édesség fogyasztási vágyát.

Stevia: angolul – en.wikipedia.org/wiki/Stevia ill. magyarul – matyasciprian.hu/novenyek/stevia.php.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sciennet Fórum szabad blog a törzsvásárlóknak

NAGYRA NŐTT A VÁSÁRLÓI KLUB Átverés és bukta vagy átalakulás, 2010-2011-2012-ben sokminden kiderült. Kaptam egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.