Cukorfüggőség: veszélyes következményekkel járhat!

A fehérjékkel, zsírokkal, és összetett szénhidrátokkal ellentétben az egyszerű cukor gyorsan emeli a vércukorszintet, mivel közvetlenül a véráramba jut. A hasnyálmirigy inzulintermelése hasonló tempóban növekszik, hogy csökkentse a vércukorszintet. A hirtelen növekedést tehát gyors esés követi. A következmény: romlik a koncentráció és teljesítőképesség, erős éhséget érzünk – amelyet édességekkel csillapítunk. Az ördögi kör újraindul.

Ha a magas cukortartalmú sütemények, desszertek inkább kivételt jelentenek, mint szabályt, nincs probléma. Azonban, ha a leírt folyamat állandóan ismétlődik, túlsúlyhoz és különböző betegségekhez vezethet. A feleslegesen bevitt cukrot szervezetünk az inzulin segítségével zsírrá alakítja.

A cukorfüggőség káros következményei lehetnek a daganatos betegségek, az Alzheimer-kór, vagy a szélütés. Az inzulin hosszú távon nemcsak a derékbőségünkre fejti ki káros hatását: ha a magas cukorbevitel miatt a vér inzulinszintje folyamatosan átlag feletti, a sejtek már kevésbé reagálnak rá: ezt hívjuk inzulinrezisztenciának. A vércukorszint ennek következtében tovább emelkedik, így a hasnyálmirigy még több inzulint választ ki. A túl sok inzulin, és vércukor keveréke felelős a súlyos következményekért. A legismertebbek: a magas vércukorszint magas vérnyomást, kiemelkedő vérzsírértékeket, és túlsúlyt okoz. A kombináció, amelyet a szakemberek metabolikus szindrómának neveznek, növeli a diabétesz, a szívinfarktus, és a szélütés rizikóját.

Ez azonban még nem minden: több jel is arra utal, hogy az inzulin a daganatos betegségek kialakulásában is szerepet játszik. Bizonyos szövetekben a rákos sejtek inzulinreceptorokkal rendelkeznek, a hormon tehát elősegíti a glükóz felvételét a vérből – így a rákos sejtek növekedését. Ez lehet az egyik oka annak, hogy bizonyos karcinómatípusok 30%-kal gyakrabban fordulnak elő súlyproblémákkal küszködő pácienseknél, mint a normál testsúllyal rendelkezőknél. Egyes kutatások szerint az inzulin a demencia kialakulását is elősegíti.

A tanulság tehát: előzzük meg a cukorfüggőség okozta ördögi kört. Igyekezzünk a minimumra csökkenteni étrendünkben az egyszerű szénhidrátok arányát, fogyasszunk inkább összetett szénhidrátokat: teljes kiőrlésű gabonákat, hüvelyes növényeket, gyümölcsöket, zöldségeket.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük