Diéta, étrend választás: női és férfi

Blogunkban már nagyon sokféle diétát bemutattunk. Volt, ami kimondottan cukorbetegeknek szólt, vagy egy bizonyos termék illetve élelmiszer túlsúlyával volt megvalósítható (mint a rizs, a tojás vagy a káposzta). Volt szó orvosilag tanácsolt diétákról, és olyanról is, amit nem orvosok találtak ki, de hatását klinikailag bizonyították és elismerték (Norbi update életmód program). Adódik tehát a kérdés: ha valaki fogyni szeretne, vagy csak egészségesebben szeretne élni, táplálkozni, akkor melyik diétát válassza? Melyek azok az ismérvek, amely alapján kiválasszuk a diétát?

Vajon mennyi Béres Alexandra testzsír-százaléka?

Ha valaki beteg, számára egyértelmű, hogy a betegségének megfelelő étrendet kell alkalmazni, legyen szó akár cukorbetegségről, akár valami másról. Vegyék igénybe egy dietetikus tanácsait is – ő egy olyan szakember, akinek feladata: a gyógyítás a beteg élelmezésében, a beteg megismertetése a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozással. Szakemberek véleménye szerint a kórházakban átlag 80 beteg mellé kellene egy dietetikus is, ami sajnos nem valósul meg annak ellenére, hogy ezeket a szakembereket számos magyar egyetemen és főiskolán képzik. De a dietetikusok feladata a megelőzés is, tehát bárki fordulhat hozzájuk tanácsért.
Egészséges embernél fontos szempont, hogy a diétát mindig egészítse ki mozgás is. Egyes diéták kifejezetten sportolóknak, sportos életmódot folytatóknak szólnak. Náluk alapfeltétel, hogy a diéta biztosítsa a megfelelő energia-bevitelt, különben fáradékonyak lesznek és rossz lesz a közérzetük. A leadni kívánt kilók mennyisége és a fogyás kívánt gyorsasága is meghatározhatja a diéta kiválasztását. Egyes diéták „turbó” módon, 1 hét vagy rövidebb idő alatt látványos javulást ígérnek, bár általában drasztikus eszközökkel. Míg vannak kisebb mértékű fogyással járó, kíméletesebb, hosszabban tartó diéták is.

És mi a helyzet Bruce Lee-vel? 🙂

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy egyes öröklött alkati tulajdonságokkal nehezen lehet mit kezdeni. Akinek a családjában sok a túlsúlyos, gyakrabban lesz ő is az, illetve hajlamos lesz a hízásra. Egy nagyon fontos mutató a testzsír-százalék, vagyis a zsírszövet aránya a teljes testtömeghez viszonyítva. Az ideális arány nőknél 21 és 36% között, férfiaknál 8 és 25% között van (az életkortól függően is változik picit). Vagyis egy bizonyos mennyiségű testzsírra feltétlenül szükség van a szervezet megfelelő működéséhez.

Minden a testzsír-százalékról, az ideális testsúlyról, a hatékony zsírégetés szabályairól: www.fogyjonvelem.hu/cikkek/testzsir_meres.htm.

Tenoch


Diéta nélkül nem menne a két ujjas fekvőtámasz sem:
youtu.be/qw2-UMkH8j0
vagy Bruce Lee profi módján:
youtu.be/XHKb0kuTiGw, ő rengeteget foglalkozott a táplálkozással az akkori csúcs-tudományos szinteken.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Isten nélkül jobb, de vele is jó, mi az

Isten nélkül jobb? Mindenki maga dönti el, hogy miben hisz, általában másoknak hiszünk, talán erről …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.