Diéta, étrend választás: női és férfi

Blogunkban már nagyon sokféle diétát bemutattunk. Volt, ami kimondottan cukorbetegeknek szólt, vagy egy bizonyos termék illetve élelmiszer túlsúlyával volt megvalósítható (mint a rizs, a tojás vagy a káposzta). Volt szó orvosilag tanácsolt diétákról, és olyanról is, amit nem orvosok találtak ki, de hatását klinikailag bizonyították és elismerték (Norbi update életmód program). Adódik tehát a kérdés: ha valaki fogyni szeretne, vagy csak egészségesebben szeretne élni, táplálkozni, akkor melyik diétát válassza? Melyek azok az ismérvek, amely alapján kiválasszuk a diétát?

Vajon mennyi Béres Alexandra testzsír-százaléka?

Ha valaki beteg, számára egyértelmű, hogy a betegségének megfelelő étrendet kell alkalmazni, legyen szó akár cukorbetegségről, akár valami másról. Vegyék igénybe egy dietetikus tanácsait is – ő egy olyan szakember, akinek feladata: a gyógyítás a beteg élelmezésében, a beteg megismertetése a korszerű, kiegyensúlyozott táplálkozással. Szakemberek véleménye szerint a kórházakban átlag 80 beteg mellé kellene egy dietetikus is, ami sajnos nem valósul meg annak ellenére, hogy ezeket a szakembereket számos magyar egyetemen és főiskolán képzik. De a dietetikusok feladata a megelőzés is, tehát bárki fordulhat hozzájuk tanácsért.
Egészséges embernél fontos szempont, hogy a diétát mindig egészítse ki mozgás is. Egyes diéták kifejezetten sportolóknak, sportos életmódot folytatóknak szólnak. Náluk alapfeltétel, hogy a diéta biztosítsa a megfelelő energia-bevitelt, különben fáradékonyak lesznek és rossz lesz a közérzetük. A leadni kívánt kilók mennyisége és a fogyás kívánt gyorsasága is meghatározhatja a diéta kiválasztását. Egyes diéták „turbó” módon, 1 hét vagy rövidebb idő alatt látványos javulást ígérnek, bár általában drasztikus eszközökkel. Míg vannak kisebb mértékű fogyással járó, kíméletesebb, hosszabban tartó diéták is.

És mi a helyzet Bruce Lee-vel? 🙂

Nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy egyes öröklött alkati tulajdonságokkal nehezen lehet mit kezdeni. Akinek a családjában sok a túlsúlyos, gyakrabban lesz ő is az, illetve hajlamos lesz a hízásra. Egy nagyon fontos mutató a testzsír-százalék, vagyis a zsírszövet aránya a teljes testtömeghez viszonyítva. Az ideális arány nőknél 21 és 36% között, férfiaknál 8 és 25% között van (az életkortól függően is változik picit). Vagyis egy bizonyos mennyiségű testzsírra feltétlenül szükség van a szervezet megfelelő működéséhez.

Minden a testzsír-százalékról, az ideális testsúlyról, a hatékony zsírégetés szabályairól: www.fogyjonvelem.hu/cikkek/testzsir_meres.htm.

Tenoch


Diéta nélkül nem menne a két ujjas fekvőtámasz sem:
youtu.be/qw2-UMkH8j0
vagy Bruce Lee profi módján:
youtu.be/XHKb0kuTiGw, ő rengeteget foglalkozott a táplálkozással az akkori csúcs-tudományos szinteken.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Balaton Flashmob

Álldogálsz a pályaudvaron és várod, hogy felszállhass a vonatra. Egyszer csak azt látod, hogy valaki …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.