Diplomás minimálbér, fizetés, átlagbér 2013, 2014

Diplomások fizetése a szemléletváltás tengerének közepén.

Elnézést az eltűnt képekért, adatokért, a 2013-es weboldal költöztetés sok veszteséggel járt. Cserében az ausztriai adatokról bővebben is alább.

Diplomás minimálbér? Ezt a máshol létező és használt európai fogalmat úgy lehet körülírni, jelentését megadni Magyarországon, hogy éhbérért élsz, és egy osztrák kukás törvényben szigorúan előírt minimálbére meghaladja a magyar egyetemi docens fizetését 30 év munkaviszony után. Ezek után a garantált éves prémium (13. havi fizetés, karácsonyi pénz), és nyaralás pénz (14. havi) ausztriai valós, mégis álom-képeit is meg kellene lebegtetni a legszorgosabb nemzeti-(nem)-radikális hangyák előtt. Ausztriában az átlagosan hazavitt nettó éves fizetés férfiaknál 22374 euró, nőknél 18842 euró (6,8 millió illetve 5,7 millió forint). A legtöbb ember Magyarországról nyugatabbra is a minimálbér környékén keres, de tud vele tervezni, és a munkanélküliségi ráta például Németországban még mindig jó (egészségesen alacsony).

A lényeg, hogy tudjunk elszakadni a rossz beidegződéseinktől, a mennyi (a pénzben mérés), alapjaiban véve hibás megközelítés. Hogyan élnek, mennyire kiegyensúlyozottak a diplomások (szakterületekre, korra, nemre stb. lebontva)? Ezek jobb kérdések. A panaszkodás például a lakás bérleti (vételi) árakra itthon ill. külföldön egyaránt negatív hozzáállás. A mai Európában (Máltától Írországig) szinte mindenütt üresen álló lakások, házak (falukban és külvárosokban egyaránt) várják a fiatal, lelkes új lakókat, az eredményért meg kell küzdeni, olykor pár lépésre van tőlünk egy fillérekért kibérelhető lakás (kerttel és gyümölcsfákkal, vagy éppen a központban évek óta üresen), észre kell venni. Nekem 2008-tól sikerült ez (az észrevétel szintjén), addig a Titok nagyon mélyen, elméleti szinten ért el hozzám.

Még mindig nagyon sokan kíváncsiak a válaszra, hogy mennyi a diplomás minimálbér. Igen, a kérdés rossz, de válasz van. Kérdések és válaszok alább. Tanulni érdemes, hogy miért és hogyan az elég bonyolult, de a végére világossá válik a tények áttekintése után.

A közalkalmazotti bértábla ingatag, ahogy az EUROHUF árfolyamot (vagy a mesterségen megfékezett CHF-et, svájci frankot) is láttuk már számunkra jobb szinteken mocorogni. Másik jó kapcsolódó kérdés lehet, hogy miért ez a sok felsőoktatási intézmény, és mire megyünk vele, ha ott végzünk? Valóban van a diplomáknak presztízse?

Mindenkit biztatni szeretne ez a cikk, hogy milyen hozzáállással érdemes nekivágni a munkás életnek. Valós biztonságérzet építése továbbtanulóknak, értelmiségiesedőknek, szakembereknek. Nyíregyházától Sopronig mindig van egy-egy jó lehetőség.

Nekem a külföldre kitelepülés kezdetén a német kétkezi melós (segédmunkás, szinte be se tanított gyári munkás szalagmunka) minimálbér jutott, szerencsére gyorsan, 1050 euró havonta, és kibírható tempó (38,75 óra/hét) és terhelés 10 év irodai munka után. A külföldre kitelepülést ezért merem reklámozni. Olcsó falvakban és kisvárosokban lakva, lakás bérelve új életet lehet kezdeni.

Mibe kezdhetsz bele jelenleg könnyen? Őstermelő, szellemi szabadúszó, lelki-pásztor (bejegyzett vallás, felekezet), közmunka, segélyek, koldulás területén elég gyorsan tudunk tapasztaltabbaktól tanulni.

A választ több fórumon is elolvasható, elég nyilvánvalónak tűnik, hogy a fizetés alja a nagy 0 (nulla) és az éhbér között van valójában jelenleg. A munkáltató nyilván nem nullát ad, de lehetünk segély (jövedelem) nélküli regisztrált munkanélküliek is átmenetileg a mai világban. Külföldön se jobb, csak az átlagbér több.

Belegondolva a magyar gazdaság teljesítőképességébe, illetve ismerne néhány munkakör hatását a gazdaságra, egészen biztosan lehetünk benne, hogy a járulékokkal együtt fizetett bért nem termeli meg a dolgozó. Kósza ábrándozás, jó “szocialista” békeidős állások helyett gondoljunk bele a vállalkozói létbe, és a szerény, de pozitív cashflow (készpénzáramlás, bevételek-kiadás) mellett folytatott életvitelbe!

Diplomás minimálbér szintek
Minimálbérek az EU-ban - Hungary - Magyarország csak 250 eur!

Egy ügyes kezű betanított kínai szakmunkás akár 30.000-40.000 Ft-nak megfelelő pénzt is kaphat Kínában. Örül, hogy van munkája, és nem is álmodik olyan munkakörülményekről mint egy magyar ember. Fontos az összehasonlítás, mert több luxusnak képzelt (annak feltüntetett) olasz, spanyol termék is valójában közvetlenül Kínából származik, és így tud pl. egy lakberendezési nagyáruház olyan jó árakat kínálni.

Pl. egy jó asztalos jó kapcsolatokkal (ügyfelekkel) ma még mindig meg tud keresni 300.000-400.000 Ft-ot, amiből családját két gyerekkel kényelmesen el tudja látni. Az adózás itt már más kérdés, ha ebből 180.000 Ft-ot befizetne adóként, akkor matematikusi diploma nélkül is belátható, hogy pl.  a családi pótlékkal kiegészített családi kassza már két óvodás gyermekre a jövedelem felét azonnal elvinné…

Mennyibe kerül az ingyenes óvodai ellátás? Ilyen kérdésre mindenki megtalálja a választ maga is. A 60.000 Ft/gyerkőc/hó díj teljesen elfogadott bizonyos településeken.

Mit tegyünk amíg esetleg nincs állásunk, munkánk, bérünk? Először is képezzük magunkat, tanuljunk! A könyvtárak ingyenesek, a nagyobb városokban kiváló könyveket találunk. Igen ez az internet korszakában is fontos, mert bizonyos témákat jobban lehet könyvekből tanulni. Nyelveket tanulni az illegális, de hasznos torrent (letöltés) segítségével lehet nagyon olcsón, a legkiválóbb és legdrágább nyelvi oktató szoftverek is letölthetőek ma már, amiről nem kell a szomszédnak sem tudnia :).

Ami fontos lehet, hogy az egyre magasabb diplomás minimálbérről álmodozás helyett a termelékenységre, emberek segítésére és oktatására, automatizálásra, magas szintű szolgáltatások kifejlesztésére és a nyugati kapcsolatok ápolására koncentráljunk!

2001-ben azt mondtam, hogy a nettó 150.000 Ft alatti kezdő mérnöki fizetés megalázó. Szerencsére kevesen estek ebbe a kategóriába akkoriban egy erős egyetemi diplomával a hátuk mögött. Ma a helyzet sokkal megalázóbb, sokan dolgoznak nettó 100 ezer Ft alatti bérért kiváló teljesítményt nyújtva diplomásan. Még az Audi és közvetlen alvállalkozói se adnak reál értékben a 12 év ezelőtti 150 ezernél többet. A lényeg persze a cashflow lenne (pénz áramlási folyamatunk, mérlegünk), ideális esetben pozitív a családi cashflow. Lakás és autó hitelek, életbiztosításos befektetések mellett a havi nettó 260.000 Ft tűnik minimális elvárásnak. Szeretünk jól élni, és látva egy németországi vagy menőbb ausztriai 3000 Euro-s (~870 ezer Forint) orvosi vagy mérnöki fizetést nem mondhatjuk, hogy nagy lábon akarunk élni.

Kurt Vonnegut regényeiből és pár másik modern kori társadalomkritikából okulva jól gondoljuk át eddigi életünk!

További gyakori kérdések?
A pénz miért is szükséges, miért szükséges?

Mi mozgathatja az inflációt?

Keressünk egy értelmiségi társkeresőt, vagy inkább vegyünk el egy pultos/kocsmáros lányt anyagi okokból?

A parlamenti és az EU parlamenti bérekre, fizetésekre rákeresve láthatjuk, hogy a fizetési céloknál a 7 számjegy is realitás, na ja, ott vagy extrán teljesíteni kell, vagy vastag bőr kell a stressztűrő pókerarc mellé.

A teljes munkaidőben alkalmazottak átlagos bruttó munkabére a 2012. januártól áprilisig terjedő időszakban 223.361 forint, a versenyszférában dolgozók átlagfizetése 228.699 forint, a költségvetési szervezeteknél 182.182 forint volt a Fizetesek.hu a kérdőívét önkéntesen kitöltő munkavállalók bevallása alapján. Ez 3,8%-os növekedést mutat az előző év azonos időszakához képest.

A diplomával rendelkezők, diplomások közül a posztgraduális (doktori stb.) képzésen részt vettek átlagjövedelme a legmagasabb (407.000 forint), az egyetemi diploma 352.983 forintot, a főiskolai 300.222 forintot azaz a posztgraduális végzettség háromnegyedét éri. Az érettségi értéke átlagkereset szintjén 173.235 forint, a középfokú végzettségűek érettségi nélkül ennél 20%-kal kevesebbet (144.716 forint) vihetnek haza. Az alapfokú végzettségűek átlagjövedelme 129.324 forint a Fizetesek.hu kutatása alapján 2012. első 4 hónapját figyelembe véve.

Kinagyítható képek, grafikonok, adatok, szakember, informatikus, jogász (ember védő), mérnök stb. fizetések:

Kapcsolódó linkek, források:

Ausztria átlagosan: www.statistik-austria.at/web_de/statistiken/soziales/personen-einkommen/jaehrliche_personen_einkommen/index.html.

Munkaerőpiac körkép: www.frissdiplomas.hu/index.php?s=3&f=2&a=4.

Diplomás, friss állások, hirdetések áttekintése: allas-kereso.com.

Papíron a teljes állásban dolgozók minimálbére törvényben rögzített: NAV, (korábbi APEH) előírt számai, minimálbérek és járulékaik ITT. Társas és egyéni vállalkozó járulékfizetési kötelezettsége megállapításához, Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyoknál a járulékfizetési kötelezettség megállapításához, a korrupció mentes elméleti világ megismeréséhez jó kiindulópont.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Organo Gold, több mint kávé egészségünkre

Ganoderma és az Organo Gold Kávéfüggő vagy? Zombinak érzed magad, ha nem iszol, szinte beteg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.