Divatos lakóhelyek, árak az áramlatban

Divatos lakóhelyek Budapesten, Budapest környékén, Dunakanyarban, Győrben, Sopronban és a Balaton térségében. Budai várnegyed, Visegrád, Szentendre vagy a Révfalu Győrben még mindig sok fiatal és idősebb álma.

Néhol alig csökkentek a telek és az ingatlan árak, pedig ugyanabban az országban, itthon drámai változások történtek 2008 óta….

Ma már a nagy kerttel és gyümölcsössel rendelkező felújított paraszt házat választanám.

Míg az elmúlt pár 2000-es évben (2000-20008) az újépítésű lakóparkok igazi húzóerőt jelentettek az ingatlanpiacon, 2014-re lecsengett a nagy lakópark biznisz. A hitelválság miatt inkább a régebbi építésű ingatlanok, családi házak váltak érdekessé mind befektetői szempontból, mind magánlakhatás céljára. A környék megválasztásában legtöbbször a közlekedés mérvadó, így az olyan Budapest környéki települések kezdtek felkapottá válni, ahol ez megfelelően biztosított. Még a felkapott budai kerületek esetében sincs ez másként. A vidéki nagy városokban a gazdasági lét hiánya vagy megléte lehet döntő. Általában az egyetemi városok azok, melyek befektetési szempontból is értékesek lehetnek.

Budapesten még mindig a budai, azok közül is az úgynevezett elit kerületek a legdivatosabbak. Ilyennek számít például a 12. kerület, ahol a fejlesztések miatt most különösen érdemes használt ingatlant vásárolni. 9-13 millió forintos áron már némi utánajárással hozzájuthatunk egy kisebb-nagyobb felújítást ugyan igénylő, hosszabb távon is mindenképpen ütőképes, értékőrző 1,5-2 szobás lakáshoz. A Kissvábhegyen egy szobás téglaépítésű lakás, akár már 6 millió forintért a miénk lehet.

Ha távolabb merészkednénk a fővárostól, érdemes a jó áron kínált szigetszentmiklósi, Dunakeszin található ingatlanok közül szemezgetni, ezek ázsiója ugyanis éppen emelkedőben van.

A legfelkapottabb Budapest környéki településeken, gondolunk itt elsősorban Mogyoródra, Budakeszire, Törökbálintra alig találkozhatunk az ingatlanárak csökkenésével, néha ellenkezőleg, a felkapott területeken az utóbbi időben inkább emelkedtek az árak, és megjelentek pénzes vevők. Megfizethető lakást találni a környéken ritka.

Ami a Dunakanyar gyöngyszemeit illeti, Szentendrén és Leányfalun 4-5 szobás, takaros családi házat alsó áron 20 millió környékén vásárolhatunk, persze beruházás előtt, érdemes belegondolni a fenntartási költségekbe.

A vidék fogalma sem jelent feltétlen egyet az olcsósággal. Győrben a 70 nm körüli családi házakat 10-14 millió forint körül kínálják, egy átlagos kétszobás téglalakás ennyibe kerül. Ha kiemelten jó környéken, a városházához és a sétálóutcához közel található például, az nagy kincs.

A hűség városában, Sopronban ennél mélyeen kell a zsebünkbe nyúlni, ha az ingatlanvásárlás mellett döntünk. A házrészeket átlag 10 milliós irányáron kínálják, a család házak ára ettől lényegen magasabb 20-30 millió környékén tetőzik. Ha hajlandóak vagyunk néhány kilométerrel kijjebb autózni, Soprontól 20 km-re akár 7-8 millió forintért is kaphatunk párszobás családi házat. Egy festői szépségű, többszintes soproni palota 150-200 millióba kerül.

A Balaton térsége főképp a külföldiek által felkapott, bár a zuhanó ingatlanpiaci árak miatt a magyar befektetőknek, családoknak is egyre érdemesebb lehet itt családi házat, lakást, esetleg nyaralót, telket vásárolniuk. Keszthely központi részén már 10-14 millióért találunk több generációs kertes házat, míg az 1-2 szobás panel 8-9 millióba kerül.

Veszprémben a családi házak alsó határa 12 millió körül mozog, míg nyaralót már 4-5 millióért vásárolhatunk.  Egy-két szobás téglaépítésű lakást legolcsóbban ugyanitt 5-7 millióért kínálnak.

Korábbi cikk: Hol jó élni, lakni vagy letelepedni.

Hová tartanak a magyar ingatlan árak?

Miért nem esnek az árak egyes helyeken?

Melyek az igazán értékes telkek, területek, termőföldek Magyarországon?

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nőtt a gyermektelen nők száma, itt és errefelé

A statisztikák az egész ‘fejlett’ Európát a történelem süllyesztője felé viszik. Közben némi reménysugarat adnak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük