Drága és olcsó esküvők

A boldog párkapcsolat írásba foglalása régen és ma: parasztlakodalom, hercegnők után kispolgárok és nagyvállalkozók lagzijai.

A tavaszutó és a nyárelő az egyre intenzívebb napsütéssel a házasulandó párok kedvét is meghozza az életre szóló ceremóniához. Minden kislány habos fehér ruháról és mesébe illő, hetedhét országra szóló lagziról álmodik, maximum csak felnőve szelídülnek a szívüknek oly kedves vágyak, amint egy ilyen volumenű esküvő költségeivel szembesülünk. Akár vastag, akár vékony pénztárcával az ünnepnek illik, és meg is lehet adni a módját. A luxusceremóniáktól a takarékos megoldásokon át az extra olcsó esküvőig bezárólag mindben meg lehet találni a szépet. Csokorba gyűjtöttünk néhány hasznos tanácsot, amivel anyagi helyzetünktől függetlenül is felejthetetlenné tehetjük életünk legemlékezetesebb napját, utánajártunk a régi parasztlakodalmakon túl ma a házasságkötés tekintetében milyen perspektívák nyíltak a kispolgárok és nagyvállalkozók előtt. Legyünk nagyvonalúak és másoljuk a celebek sztáresküvőit, vagy inkább hagyománytisztelők, esetleg, ahogy a japánok szeretnék, rugaszkodjunk el teljesen a talajtól? A választás egyedül rajtunk múlik!

Kezdjük a szuper olcsó és takarékos megoldásokkal, hisz egy méregdrága lagzi megszervezése esetén jóval könnyebb helyzetben vagyunk, ott aztán tényleg csak fantáziánk szabhat gátat lehetőségeiknek. Nézzük meg jó alaposan, hol és mit lehet lefaragni a költségeken!

esküvői fotóAz esküvő egyik legfontosabb kelléke a menyasszonyi ruha. Kölcsönözzünk vagy varrassunk? – mindkét megoldás szóba jöhet. Ha sikerül olyan varrónőt találunk, akiben teljesen megbízunk és 40-50 ezerért vállalja a ránk szabott, stílusunkhoz illő ruha elkészítését, érdemes őt választani. Ezesetben viszont a kiegészítőkről (kesztyű, fátyol, cipő, stb…) magunknak kell gondoskodni, ami szintén megnyomja a költségeket. Egy jó kölcsönzőben ma már nemcsak kétféle ruha közül lehet választani, a bérlés árában benne foglaltatik a ruha testünkre alakítása és a legtöbb helyen a kiegészítők is. Hosszabb távon lehet, hogy kifizetődőbb lesz emellett döntenünk, bár a fantasztikus költemény így nem maradhat örökre birtokunkban.

Esküvő persze nemcsak menyasszonyi ruha, gyűrű nélkül sincsen. Az ékszerboltokon túl érdemes ötvösmestereknél próbálkozni, akik sokszor nemcsak egyedibb és mívesebb ékszereket készítenek, de ráadásul még olcsóbban is dolgoznak.

A megfelelő smink és az ünnepi frizura elkészítését érdemes ismerős fodrászra, sminkesre bízni, aki nemcsak megbízható minőségben, de pénztárcakímélő árakban is gondolkozik. Felesleges, hogy Hajas vagy Zsidró fésülje be azt a kontyot, amit a nap végeztével aztán úgyis le kell bontani.

Az előrendelhető meghívók között ma már csudaszépeket találni, ezek is igen megnyomhatják költségeinket. Ügyes kezűek a számítógép segítségével akár maguk is elkészíthetik ezeket, a fiatalabb barátokat pedig akár emailen keresztül is meg lehet hívni. Százezreket spórolhatunk, ha a menyegzőre tényleg csak legközelebbi barátainkat és családtagjainkat hívjuk meg, s eltekintünk a sosem látott rokonok, ismeretlen ismerősök felesleges, rongyrázó megvendégelésétől. A kisebb létszámú vacsora egyúttal sokkal bensőségesebb hangulatban telhet, ha tényleg pozitívumaira, s nem negatívumaira koncentrálunk.

A bordó menyecskeruhára tényleg nem érdemes vagyonokat költeni, csak az anyag minőségére és a ruha szabására figyeljünk oda az árak mellett, így biztosak lehetünk abban, hogy ez az elegáns darab is remekül fog festeni rajtunk.

Ha takarékos, olcsó lagzit tervezünk, sajnos az autóbérlés is igazi luxus lenne, persze ettől még nem kell lemondani a mutatós járgányról, ha a családban, baráti körben rendelkezik valaki ilyennel, a nagy nap erejéig biztos szívesen kölcsönadja nekünk. Szintén érdemes körbeérdeklődni nem zenél-e valaki professzionálisan, vagy esetleg a hobbi szintnél magasabban az ismerősök körében, ez esetben a zenekar költségei is minimálisra csökkenek. Ha ilyen ismerősünk nincsen, legvégső esetben egy cédé is orvosolhatja a problémát, amire kiírhatjuk az általunk preferált hanganyagot. Legvégső esetben a számítógépet is összeköthetjük hangfalakkal.

A süteménysütést a nagymamák szinte kivétel nélkül szívesen magukra vállalják, de gasztroblogger barátnők, barátok is szóba jöhetnek e célból. Utóbbiak meseszép esküvői tortákat is tudnak gyártani. (gasztro.blog.hu). Az italok beszerzésének legjobb forrása pedig a diszkont. Ha mégis az éttermi vacsora mellett döntünk, az árak mellett figyeljünk a hely légkörére, a személyzet kiszolgálására, udvariasságára, a legjobb kikérni a barátok tanácsát, véleményét, hátha ők ismernek egy megbízható helyet.

Ami az esküvői képeket illeti, elég a beállított fotókat szakemberre bízni, a buliban már a családtagok is kiélhetik fotós szenvedélyeiket, fotózni, kamerázni majd minden férfi szeret.

Esküvőszervező helyett nyugodtan kérjük fel legjobb barátnőnket, a tökéletes ceremónia részleteinek megtervezésében és kivitelezésében biztos örömmel segítségünkre lesz. Minden szégyenérzet nélkül írhatunk nászajándéklistát is, ez most a méregdrága lagzikon is trendi, így biztos, hogy azt kapjuk majd, amire valóban szükségünk van, mindenféle kacat helyett, ráadásul három-négy elektromos habverővel és pohárkészlettel sem kell majd farkasszemet néznünk az egyébként igencsak alul felszerelt konyhánkban.

Ha belefér még a nászút, válasszuk a belföldi szálláshelyeket, esetleg egy olcsóbb wellness hétvégére is befizethetünk, ahol garantált kényeztetésben lesz részünk. Egy húsz fős vendégsereg esetében egy igazi minimális költségvetésű lagzit, 4-500 ezer forintból ki tudunk hozni, ha betartjuk a fennebb javallt praktikák, tanácsok zömét. Ha még ennél is soványabb a kassza, a minimál esküvők minimálját, melyen tényleg csak a házasulandó pár, a tanúk és a szülők vehetnek részt, 120-150 ezer forintból megúszhatjuk. Egy drága esküvő összköltsége egyébként minimum 2-2,5 millióra rúg, és egy százfős lagzicska 1,5 millióba kerül. Az igazán drága lagzik minimum 5-10 milliót felemésztenek.

Extrém lagzi, avagy esküvő az űrben?

Ha a pénz nem akadály, legelképesztőbb ötleteinket is megvalósíthatjuk. A japánok már 2008-ban olyan lagzikat szerettek volna szervezni, melyek a távoli világűrben köttetnek potom 342 millió forintért. A súlytalanságban elrebegett boldogító igen tehát súlyos vagyonokat emészt fel, az űrkabinban tartott ceremónián pedig csak három vendég vehet részt. A házasulandókat egy oklahomai magánrepülőtérről készültek az éterbe röpíteni. Utópiának mindenesetre nem rossz, de mi azért maradjunk csak a földön, már amennyire lehet.

A drága esküvők általában azzal kezdődnek, hogy a házasulandó pár megbíz egy esküvőszervező céget, mely szakemberei a ceremónia legapróbb részleteit is kidolgozzák a gondok oroszlánrészét levéve az érintettek válláról. A menyasszonyi ruha elkészítését érdemes szakavatott tervezőre bízni, 1-1,5 millió forintért csodás költeményeket készítenek kishazánkban is, érdemes körülnézni a Héjja Szalonban, Benes Anitánál a Daalarnában például, de rendelhetünk persze exkluzív darabokat külföldről is. Az ünnepi sminket és hajat készítse sminkmester, mondjuk Sípos Zita, a frizuránkat nyugodt szívvel bízhatjuk Hajasra.

Ha a polgári szertartás mellett, szeretnénk az oltár előtt is megpecsételni összetartozásunk, béreljük ki teszem azt a Mátyás templomot negyvenezerért (előtte el kell végeznünk egy tíz alkalmas hittani alapkurzust és jegyesfelkészítő “tanfolyamot”), de ne felejtsünk el három hónappal korábban bejelentkezni.

A jó magyar népi hagyományok emlékére dönthetünk a három napos parasztlakodalmak modern változata mellett is, az ilyen fényűző lakodalmat biztos, hogy a több száz fős vendégsereg is sokáig emlegetni fogja.

Persze ma már az esküvőszervezők a legextrémebb kívánságoknak sem állnak ellent, a házasulandó pár akár egy több ezer méteres hegycsúcson is kimondhatja a boldogító igent, feltéve, ha találnak olyan papot, aki hajlandó felkapaszkodni a magaslatra.

Mivel lehet még tovább srófolni egy méregdrága esküvő költségeit? Az Esküvő Magazin értesülései szerint 2010-ben egyenesen sikkes vőfélyt rendelni, egy ceremóniamesterrel a lagzi élén ugyanis garantált a kiváló hangulat. A lagzihoz természetesen zenekar is dukál! Unjuk a lakodalmast? – akkor rendeljük helybe a megasztárokat, vagy a nagy öregeket, mondjuk Bródy Jánost 200 ezerért. Ha a gyermekkel érkező anyukák szívébe is szeretnénk belopni magunk, az esküvő és a lagzi idejére gondoskodjunk szakavatott gyermekfelügyeletről. Rendeljünk csoki- és pezsgőszökőkutat, valamint sajtbejáratú koktélbárt személyzettel együtt, ennél elegánsabbat elképzelni sem lehet! Kicsit olyan ez, mintha máris kolbászból volna a kerítés… És ha már luxusnál tartunk, jöhetnek a diszkréten olvadó jégszobrok is, mint dekorelemek, galambok, lepkék tucatjával. Az állatok a templomi ceremónia fényét emelik, kilépve a szent épületből a násznép előtt röppenek fel. Ha igazán meg szeretnénk adni a bevonulás módját, érkezzünk lovas hintón, vagy spéci esküvői old timerrel, béreljünk egy repülőt, vagy mindjárt helikoptert s szórassunk alá a levegőből bimbózó rózsaszirmokat. Ihletet meríteni külföldi és honi celebjeinktől is lehet, kövessük akár Dundikáékat, akár Hajdú Péteréket.

Esküvő hitelből?

Ha a luxuslagzik olvastán magunk is kedvet kaptunk volna hasonló fényűző ünnepélyt rendezni, de a bukszánk inkább apad, mint dagad, még mindig van egy megoldás. Felvehetünk esküvői hitelt.  Ezt az opciót azonban nem javasoljuk, nemcsak a kényelmetlen hitelfelvételi procedúra és a felesleges papírtöltögetés miatt, a törlesztő részletek később megkeseríthetik a mézes hetekkel, még oly boldognak indult házasságot is. Az esküvői hitel egyébként úgy működik, hogy meg kell bíznunk egy esküvőszervező céget, mely kikalkulálja lagzink összköltségét, és erre lehet aztán igényelni a hitelösszeget. A szolgáltatást majd minden nagyobb banknál megtaláljuk.

Konklúzió

Vékony pénztárcával is lehet szép lagzink és köthetünk életre szóló szövetséget házastársunkkal, míg az ellenkezőjére is láttunk már elég példát. Bizony puccos lagzival indult házasságok is zátonyra futottak szép számmal a történelemben, hiába adták meg a módját. Bár ez a nap tényleg rólunk, menyasszonyokról szól, életre szóló élmény lehet akkor is, ha nem Hamupipőke módjára, lovas hintóval érkezünk a lagziba, csak egy jó pár éves Audival, feltéve, hogy mellettünk valóban az az ember feszít, akire egész életünkben vártunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Armani az igazi divatcég

Hol és mikortól vannak Armani üzletek Magyarországon? A stílus nem idő és pénz kérdése, Coco …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.