Édesítőszerek: nem jobbak, mint a cukor?

Az aszpartám, szacharin és szorbit szinte minden termékben megtalálható, ami a light, diétás, vagy diabetikus címkét viseli. A cukor helyett használt alapanyagokat két fő csoportra osztjuk: édesítőszerekre, és cukorhelyettesítőkre.

Az édesítőszerek kalóriamentesek, nem számítanak tápanyagnak. A 11 különböző anyag, amely az EU-ban engedélyezett, laboratóriumi körülmények között készül. Szintetikus, és természetes molekulák, amelyek 30-37000-szer édesebbek a háztartási cukornál. Rendkívüli édesítőerejük miatt csekély mennyiségben használják fel őket. A hivatalos álláspont szerint az édesítőszerek nem veszélyesek, egyes tanulmányok szerint azonban összefüggést mutatnak a daganatos betegségekkel, diabétesszel, és túlsúllyal.

A cukorhelyettesítők közé tartoznak azok az anyagok, amelyek kalóriatartalma a cukorénak körülbelül fele, viszont édesítőerejük általában kisebb – így használatukkal nem sok kalóriát spórolunk. Nagyobb mennyiségben hashajtó hatásúak. Ebbe a csoportba tartozik például a népszerű nyírfacukor. Előnyük, hogy nem tesznek kárt a fogzománcban, és ínyvédő hatásúak.

Egyes szakértők régóta feltételezik, hogy maga az édes íz lehet felelős az inzulintermelődésért. Egy aktuális kutatás szerint az édesítőszerek az energia-anyagcserére is hatással vannak, ha nagyobb mennyiségben fogyasztjuk őket. Az eredmények szerint azoknál a kísérleti egereknél, melyek szacharinnal és aszpartámmal édesített vizet fogyasztottak, a vércukorszint jelentősen növekedett. A magasabb vércukorszint azonban épp ellenkezője annak, amit elvárnánk, ha a cukrot édesítőszerrel helyettesítjük. Tény azonban, hogy a jelenséget egyelőre csak állatokon mutatták ki – de elképzelhető, hogy az édesítőszerek ránk is hasonlóan hatnak.

Moderált mennyiségben az édesítőszerek segíthetnek kalóriát spórolni. Hosszú távon azonban érdemes inkább az édes íz arányát csökkenteni étrendünkben, vagy a természetesen édes élelmiszerekre (gyümölcsök, egyes olajos magvak) korlátozni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük