Egészségtelen élelmiszerek, amelyekről nem gondoltuk volna

A mirelit pizzáról, és a csokoládészeletekről a legtöbben tudjuk, hogy nem képezik az egészséges étrend részeit. Cikkünkben azonban olyan élelmiszereket mutatunk be, amelyekről kevesebben gondolnák, hogy nem tesz jót az egészségnek – és alakunknak sem!

Salátaöntetek
Mindegy, mi áll a csomagolásukon: a készen kapható salátaöntetek legtöbbje mesterséges adalékanyagokat tartalmaz, amelyekről jobb, ha inkább lemondunk. A bolti salátaöntetek kellemes ízüket általában a magas zsírtartalomnak, cukornak, sónak és ízfokozónak köszönhetik. A light termékekben általában a zsírtartalom csökkentését a cukor arányának növelésével kompenzálják. Készítsük el inkább otthon a salátaöntetet: gyorsan elkészül, és jóval egészségesebb, mivel pontosan tudjuk, mit tartalmaz.

Konzervek
Nemcsak a készételeket tartalmazó konzervek, hanem a konzervgyümölcsök, és -zöldségek is kerülendőek. Egy kutatás szerint ugyanis a konzervdobozok belső rétegéből biszfenol-A (BPA) oldódhat ki, amely káros lehet egészségünkre. A BPA úgy hat, mint egy mesterséges hormon, és többek közt az elhízásért felelős. A konzervzöldségek, -gyümölcsök helyett válasszuk inkább a mirelit, vagy az üveges változatokat.

Gyümölcslevek
A frissen facsart gyümölcs-, és zöldséglevek koncentrált formában tartalmazzák a vitaminokat, és egyéb tápanyagokat. Az állítás ugyan részben stimmel, de egyvalamiről megfeledkezik: a facsarás során az értékes élelmi rostok fennmaradnak a szűrőn, így végül a kukában landolnak. A pohárba tehát a gyorsabb felszívódású cukor kerül, a túlzásba vitt cukorfogyasztás pedig növeli az elhízás, és a diabétesz rizikóját. Egészségesebbek azok a gyümölcsturmixok, amelyek a rostokat is tartalmazzák.

Kávékrémpor
A kávéfehérítő, avagy kávékrémpor praktikusnak tűnhet. Érdemes azonban inkább a tejnél maradnunk: a por állagú kávéfehérítők teáskanalanként akár 20-50 kalóriát is tartalmazhatnak. Ráadásul elég egy pillantást vetnünk az összetevők listájára: a glükózszirup, szárított tejzsír, hidrogénezett növényi zsír, kémiai adalékanyagok a tudatos, egészséges táplálkozásban kerülendőek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük