Bréééking:

Elszíneződött körmök: mikor tanácsos orvoshoz fordulni velük?

Akár sárgás, barnás, szürkés, vagy fekete: a kéz, és a láb körmeinek elszíneződései ápolatlan hatást keltenek. A foltok azonban sok esetben nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem bizonyos betegségekre is utalhatnak.Hogyha a körmeinken hirtelen elszíneződést tapasztalunk, érdemes azonnal kiderítenünk a lehetséges okokat. Az is elképzelhető, hogy orvoshoz kell fordulnunk segítségért. Legtöbbször azonban nincs ok az aggodalomra: a barnás, vagy fekete elszíneződések általában nem veszélyesek. Az esetek nagy részében ártalmatlan sérülések, például véraláfutások okozzák őket.Jó jel, ha az elszíneződés fokozatosan halványodik, elmúlik: ebben az esetben szinte biztos, hogy nincs szükség orvosi segítségre. Ha a foltok tartósan megmaradnak, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A fekete, ...

Akár sárgás, barnás, szürkés, vagy fekete: a kéz, és a láb körmeinek elszíneződései ápolatlan hatást keltenek. A foltok azonban sok esetben nemcsak esztétikai problémát jelentenek, hanem bizonyos betegségekre is utalhatnak.

Hogyha a körmeinken hirtelen elszíneződést tapasztalunk, érdemes azonnal kiderítenünk a lehetséges okokat. Az is elképzelhető, hogy orvoshoz kell fordulnunk segítségért. Legtöbbször azonban nincs ok az aggodalomra: a barnás, vagy fekete elszíneződések általában nem veszélyesek. Az esetek nagy részében ártalmatlan sérülések, például véraláfutások okozzák őket.

Jó jel, ha az elszíneződés fokozatosan halványodik, elmúlik: ebben az esetben szinte biztos, hogy nincs szükség orvosi segítségre. Ha a foltok tartósan megmaradnak, mindenképpen forduljunk szakemberhez. A fekete, vagy a barna foltok például akár veszélyes bőrrák jelei is lehetnek – de az is elképzelhető, hogy csak egy ártalmatlan anyajegyről van szó. Pontos tájékoztatást azonban csak szakértő tud adni.

A sárgás elszíneződés oka lehet a nikotinfogyasztás, de a körömgomba miatt is kialakulhat. Minél korábban kezeltetjük a gombásodást, annál nagyobb az esélye, hogy megmenthetjük a körmöt: bizonytalanság esetén tehát ajánlott orvoshoz fordulni. A kékes körmök a vér alacsony oxigénszintjére utalnak: akár szívgyengeség, vagy tüdőbetegség is lehet a diagnózis. A fehér foltokat ártalmatlan sérülések is okozhatják, de utalhatnak körömgombára, vagy akár májcirrózisra, illetve mérgezésre is.

Az elszíneződött körmök természetesen nem mindig jeleznek betegséget: az egyértelmű diagnózist kizárólag orvos állíthatja fel.

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*