Erasmus ösztöndíjak, pályázatok

Ki ne szeretne külföldre utazni, ráadásul ha mind ezt egy ösztöndíj keretein belül teheti meg. Miről is van szó? Az ERASMUS az Európai Felsőoktatási Térség területén tanuló hallgatók más országok társintézményekben való tanulmányait segítő ösztöndíj program. Az ERASMUS az Európai Bizottság egyik legsikeresebb és legismertebb programja, mely mostanáig több mint 2,5 millió egyetemi hallgató mobilitását segítette elő Európában.

Adott tehát a lehetőség mindenki számára. Hogy mi kell hozzá? Egy kis vér a pucában, jó nyelvtudás és természetesen egy jó tanulmányi átlag sem okozhat negatívumot. Általában minden felsőoktatási intézmény elegendő információt tesz közzé a saját honlapján. Ha ezt átbogarásszátok, megtudhatjátok a feltételeket, a pontozás menetét, és a kötelező teendőket. Ezek után csak annyi teendőtök van első körben, hogy kitöltitek a jelentkezési űrlapot. Majd ezt követi általában egy nyelvi meghallgatás, amelynek sikeressége alapfeltétel az ösztöndíj elnyeréséhez, és tűkön ülve várjátok az eredményhirdetést. Ha már elnyertétek az ösztöndíjat jöhet a nagy ünneplő buli. Na de fordítsuk komolyabbra a szót! Hogyan is fogtok kijutni a választott országba és városba? A kiutat mindenkinek magának kell megtervezni, és az útiköltséget is ti álljátok. Ezt természetesen vissza tudjátok majd igényelni a saját intézményeteknél, az erre kijelölt szerveknél, mivel az Erasmus ösztöndíjjal mindenki jogosulttá válik egy ki- és egy hazautazás költségének visszaigénylésére. A buktató egyedül ott van, hogy erről kevesen tudnak, és határidőhöz kötött a kérelem leadása is. Érdemes még elolvasni a Tempus alapítvány honlapján levő információkat is, mert az ösztöndíjat nyert hallgatók számára számos egyéb térítési pályázatot is meghirdetnek, melyről szintén kevesen tudnak és ismételten határidőhöz kötöttek. Nem utolsó sorban nem árt valami szállásnak utána nézni. Legtöbb helyen adott a lehetőség kollégiumi szállásra, de némely intézmény nem rendelkezik kollégiummal. Mit tegyünk ilyenkor? Nincs más választás, albérletet kell keresni. Léteznek különböző internetes csoportok, melyek kizárólag a cserediákoknak nyújtanak segítséget a tökéletes albérleti szoba fellelésében. Ezek általában megbízható csoportok, mindenféle hátszószándék nélkül. De azért mindig érdemes utánajárni a dolgoknak.

Lépjünk csak egy lépéssel tovább. Kiutaztok, ott vagytok egy vad idegen országban. Végre indulhat a buli! Khm…akarom mondani a “tanulás”. Természetesen tárgyakat kell felvenni, melyeket illik teljesíteni, különben fizethetitek vissza azt a szép kis summát. El kell még intézni egy-két hivatalos papírügyet, de mindenben segítségetekre lesznek a kinti kapcsolattartók. Most már tényleg indulhat a buli! Mert hát kár lenne kihagyni a feltárulkozó lehetőségeket. A lényeg mindig az, hogy jól érezzétek magatokat a kemény tanulás mellett.

Tájékoztató források:
Információk magyarul: www.tpf.hu/pages/content/index.php?page_id=578.

Facebook rajongói oldal: www.facebook.com/Erasmus.osztondijjal.Europaban.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Porciókontroll – avagy mitől lesz nagyobb a kisadag?

Porciókontroll Nemcsak az adagok mérete, a tányér színe is számít, hasonlóan ahhoz, milyen ruhát viselünk. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük