Eredménytelen az edzés? A leggyakoribb hibák

Már hetek óta rendszeresen járunk az edzőterembe – látható eredmény nélkül? Mi lehet az oka annak, hogy az izomerősítő edzés ellenére a comb, a fenék, és a kar izmai petyhüdtek maradnak, és az állóképességünk is kívánnivalót hagy maga után? Elképzelhető, hogy a gyakori edzéshibák állnak a háttérben.

Ne terheljük túl magunkat!
Ha edzés alatt folyamatosan levegőért kapkodunk, és rendszeresen izomlázzal küszködünk, elképzelhető, hogy túledzés áll a teljesítménycsökkenés hátterében. Az álomalakot máról holnapra önmagunk túlterhelésével sem érhetjük el! Fontos, hogy fokozatosan növeljük az edzésintenzitást, és hagyjuk időt szervezetünknek a regenerációra.

Túl alacsony a terhelés
Ahhoz, hogy izmainkat erősítsük, viszonylag nagy mértékben igénybe kell vennünk őket. Ha a kisebb súlyokkal már kényelmesnek érezzük az edzést, cseréljük őket nagyobbakra. Ügyeljünk a változatosságra: ne csak egy-két izomcsoportra eddzünk. A tréningek annál hatékonyabbak, minél több izmunk vesz részt bennük.

Egy hosszabb szünet után túlzásba visszük az edzést
Aki hosszabb időre felhagyott az edzéssel, kvázi a nulláról kezdheti újra. Ahelyett, hogy az utoljára használt súlyokkal próbálnánk meg elvégezni a gyakorlatokat, válasszuk kisebb súlyokat, alacsonyabb intenzitást, és csak fokozatosan növeljük a terhelést.

Túl rövidek a szünetek
Mindennap órákon át izzadunk az edzőteremben? Az erőfeszítés, és a kitartás dicséretre méltó – azonban értelmetlen. Izmaink nem az edzés során, hanem a regenerációs időszakban épülnek. Fontos, hogy két edzés között legalább két nap teljen el – kezdőknek inkább három napos szünet javasolt.

Rendszertelenül edzünk
A hatékony edzés alapfeltétele a rendszeresség. Ahhoz, hogy növeljük a teljesítményünket, hetente legalább két edzésnapot kell beiktatunk, de még jobb, ha három alkalommal tudunk időt szakítani az edzésre.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sport: fontos, hogy eleget igyunk edzés alatt

A vízivás egészséges. A táplálkozástudományi szakértők, és a sportszakértők napjainkban legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztását …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük