Érelmeszesedés: minden egyes hamburger növeli a rizikót

A gyorséttermek kínálata töretlen népszerűségnek örvend, a kutatások aggasztó eredményei ellenére. Egy aktuális tanulmány szerint minden egyes gyorséttermi étkezés károsítja az artériákat.

A kutatók azt vizsgálták, hogy hat a túlnyomórészt telített zsírsavakat tartalmazó étkezés az artériák falára, a mediterrán koszttal összehasonlítva. A kutatás résztvevőinek tizenkét órás böjt után egy lazacból, mandulából, zöldségekből álló, olívaolajjal készült mediterrán menüt szolgáltak fel. Az olívaolajnak köszönhetően az étkezés egészséges, telítetlen zsírsavakban gazdag volt. Egy héttel később megismételték a tesztet: a kísérleti alanyok a böjtöt követően ezúttal egy telített zsírsavakban gazdag , omega-3 nélküli menüt fogyasztottak el.

Az eredmény: a mediterrán koszt nem befolyásolta az artériák rugalmasságát, és a vér áramlását. Más volt a helyzet a junk-food menü esetében: az érfalak rugalmassága 24%-kal csökkent a böjt ideje alatt mért adatokhoz képest. A magas triglicerid-szinttel (egyfajta vérzsír) rendelkező résztvevők számára különösen hasznos volt az egészséges, mediterrán étkezés: az artériák náluk jobban reagáltak a telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételekre, mint azoknál, akiknél alacsony triglicerid-szintet mértek a kutatók.

A belső érfal egészsége azért fontos, mert szoros kapcsolatban áll a koronáris szívbetegségek hosszú távú rizikójával. Az érfal nem megfelelő működése gyakran érelmeszesedéshez vezet, ami a szív-, és érrendszeri panaszok egyik legfőbb kiváltó oka. Ezt minden egyes gyorséttermi étkezés előtt figyelembe kéne vennünk – hangsúlyozzák a kutatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Megfázás-mítoszok nagyító alatt

A megfázás a téli hónapokban szinte senkit sem kímél: a felnőttek nagy része évente két-három …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük