Érthető, mi az étrend lényege?

Szerintem nagy hibát követtünk el azzal, hogy a tökéletes étrendet megpróbáltuk fehérjében, szénhidrátban és zsírban meghatározni. Végtelen számú diétás- és fogyis könyvet írtak már, amelyben megpróbáltak előállni a tökéletes formulával — ennyi szénhidrát, annyi zsír, ennyi százalék fehérje —, egészségünk szempontjából az étel minősége mégis valószínűleg sokkal fontosabb, mint a zsír, a szénhidrát és a fehérje mennyisége.

Így érkezünk meg a lényeghez.

Komoly kihívás kiválasztani a világ 150 legegészségesebb ételét, számos döntés alapján komoly listák készültek. Némelyik alap, könnyű volt, gyerekjáték, bárki képes lenne rá. Vegyük például a zöldségeket! Nincs köztük rossz. Hacsak nem számítjuk bele a sült krumplit.) Némelyek azonban a fent említett probléma miatt nagyon óvatos mérlegelésre késztetnek. A tej például feldolgozatlan, organikus formájában kiváló táplálék, de véleményem szerint a gyakori, homogenizált, pasztörizált formájában nem ideális. Tehát ha valaki átnézi a kiválasztott ételeket, ne feledkezzen meg ezekről a minősítésekről! Meglepő lehet néhány étel jelenléte, ami belekerült a válogatásba, néhánynak pedig a hiánya.

Egy bizonyos ponton javasolták, hogy „osztályozzam” az ételeket minden kategóriában. Nem tettem meg. Miért? Mert az ételek olyanok, mint a barátok: különböző dolgokkal látnak el bennünket. Lehet az embernek olyan barátja, akivel szuperjó dolog lehet kosármeccsekre járni, de eszedbe nem jutna, hogy vele oszd meg a házasságoddal kapcsolatos legmélyebb érzéseidet. Némely étel olyan szuper zsírokkal lát el minket, mint az omega-3 zsírsavak, viszont nincs bennük kalcium. Mások rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, de nincs bennük fehérje. Egy ételben sincs meg minden. Az „osztályozással” meg kellene határoznom, melyik létfontosságú vitamin, ásványi anyag és makronutriens fontosabb, ez pedig lehetetlen. Mindegyikre szükségünk van. Azonban csillaggal jelöltem azokat az ételeket, amelyek véleményem szerint kivételesen fontos tápértékkel rendelkeznek.

A könyvek és tanulmányok olvasása során tisztában kell lennünk bizonyos esszenciális tényezőkkel. Néggyel, hogy pontosak legyünk. Ha körülbelül ismerjük a jelentésüket, gazdagodhat abbéli tudásunk, hogy mi tesz egy ételt egészségessé. Szeretném felsorolni ezt a négy tényezőt, hogy mikor később megemlítem őket az ételeknél, érthető legyen, miről beszélek. Az első az omega-3 zsírsav, amelynek meglétével egy étel automatikusan felkerül a listára. Második a rost, harmadik az antioxidánsok, negyedik a glikémiás index (GI, egy számérték, amely arra utal, hogy milyen gyorsan szívódik fel az adott élelmiszerben lévő szénhidrát a szervezetben).

Ételek, bevezetés ITT.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Talpbetétek a cipőboltokban

A Deichmann cipőbolt a talpbetétek piacán kiemelkedően jól használható kínálattal szolgálja a vevőit. Legutóbb egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.