Étkezéssel a jó látásért: miket együnk

Még mindig kevesen vannak nálunk tisztában azzal, hogy a szemvédelem hagyományos módozatai mellett a látás élességét és annak megtartását táplálkozási szokásaink is befolyásolják.

Nekem ezt 14 évesen sikerült megtapasztalni, amikor egy súlyosan alultáplált napomon elment az éles látásom, és homályos foltokat láttam, pont utolsó óra volt az iskolában a tanév egyik utolsó napján, ami után indultunk egy közeli osztálytárs kertjébe cseresznyét enni. Fontos, hogy étrendünk tartalmazzon olyan tápanyagokat, amelyek a szem jó működéséhez szükségesek. Az adott helyzetben fára mászni nem tudtam, de az alulról elérhető cseresznyéket eszegetve 30 perc múlva a látásom is kezdett helyreállni, így pánik helyett megnyugodtam, hogy nincs vége mindennek.

Nézzük csak, hogy mik azok az ételek, melyeket ne hagyjunk ki!

A fekete áfonyában található egy antocianát nevű festékanyag, mely antioxidáns hatású, így javítja az éles látást.

A sárgarépáról gyerekkorunkban azt mondták, hogy azért kell enni, hogy jól tudjunk fütyülni. Valójában azonban a béta-karotin szintén a jó látást segíti. A fütyülésben nekem speciel nem segített hiába ettem sokat :)), vicces szülői, rokoni tanítás volt csupán.

Idős korban még inkább fontos odafigyelni arra, hogy milyen a szem számára fontos tápanyagokat viszünk be a szervezetbe. Így az antioxidánsokban és omega-3 zsírsavakban gazdag étrendek kiemelten fontos szerepe van. Az eddigi vizsgálatok azt bizonyították, hogy  ez sokkal hatékonyabb a különböző szembetegségek megelőzése szempontjából, mintha az említett tápanyagokat étrend-kiegészítőkkel pótolnánk.

Persze sokféle “szemvitamin tabletta” kapható, de miért vennénk azokat, ha természetes módon is hozzájuthatunk a megfelelő tápanyagokhoz?

Például Goji, friss és érett meggy stb.

Te mit gondolsz, mit vettél eddig észre?

MoRGó

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Talpbetétek a cipőboltokban

A Deichmann cipőbolt a talpbetétek piacán kiemelkedően jól használható kínálattal szolgálja a vevőit. Legutóbb egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.