Facebook utazás: repülőjegy, nyaralás oldalak

Olcsó utakat hirdetnek a Facebookon, nyaralások, szállodák és repülőjáratok hirdetési lepték el a közösségi oldalt.

Csak egy kis magyar utazás blogon több mint ezer bejegyzés: www.facebook.com/SzallasForum.

A Facebookról, a fészbukolásról mint divatjelenségről szóló írásunkban már említettük, hogy a közösségi megosztóportál igazi nyertesei szemben a felhasználókkal azok a vállalkozások és vállalkozók, esetleg énmárkát építő, reklámozó magánszemélyek, egyszemélyes vállalkozások, akik csúcsra hajtva az interperszonális kommunikációban rejlő lehetőségeket nem ritkán likeoláshoz kötött nyereményjátékokkal fogják meg és bővítik ügyfélkörüket, vagy olyan facebookra specializált szolgáltatásokkal lepik meg, kényeztetik követőiket, melyek más csatornákon keresztül elérhetetlenek. Ez alól nem képeznek kivételt az utazási irodák sem, vagy egy-egy hotel, szálloda, melyek a facebookon szemtelenül olcsó akciós utakkal bombázzák rajongóikat. Ezen ajánlatoknak nem árt azonban egy kicsit alaposabban mögéje nézni a szemfüles felhasználóknak!

Nézzünk egy példát! A Hotel Silver ajánlata, lásd: www.facebook.com/HotelSilver.Hajduszoboszlo, például elég szimpatikusnak tűnik. Egy dupla likeoláshoz kötött kvízjáték nyerteseként akár ingyen és bérmentve nyaralhatunk másodmagunkkal a 4 csillagos hotelben. A kvíz kitöltéséhez szükséges információk megszerzéséhez nem árt kicsit alaposabban beleártanunk magunkat a szálloda történetébe, felszereltségébe, a dupla likeolásnak köszönhetően pedig olyan ismerőseinkhez is eljuttatjuk a szálloda hírét, akik esetleg korábban, hozzánk hasonlóan, még nem is hallottak az intézményről és szolgáltatásairól. A sikeres marketingnek köszönhetően mi végezzük el a piszkos munkát, reklámozunk ingyen és bérmentve, a majdani nyeremény reményében. Ezzel önmagában még semmi probléma, sőt akár ügyes húzásnak is nevezhetnénk. Legalábbis egyelőre!

Felmerül ugyanis a kérdés, hogy az a felhasználó, aki a nyereményjátékok miatt sok oldalt likeol és oszt meg ismerőseivel, mennyire lesz, lehet hiteles forrás a többi felhasználó szemében. Amint a likeolás mozzanata berögzött ujjmozdulatunkká válik, olyanná leszünk, mint egy kereskedelmi csatorna lehetetlen reklámblokkja, személyes felhasználói oldalunkat behálózzák, keresztülszelik a hirdetések. A Silver Hotelé mellett megjelenik még több tucat utazási irodáé, a kígyó a saját farkába harap. Előbb-utóbb feladjuk, és hiába a kecsegtető ingyen hét, hétvége, nyaralás, nem olvassuk végig a kvízek kitöltéséhez szükséges háttéranyagokat, hagyjuk veszendőbe az egészet. Ezt a gondot persze majd a vállalkozásoknak kell orvosolniuk, ha beüt a facebook telítettség, egyelőre itt még nem tartunk, a facebook-láz szedi rohamosan áldozatait.

Az utazással foglalkozó iroda, vagy hotel végezheti maga is az olcsó út reklámját, lásd például: www.facebook.com/RamadaResort.Budapest. Ilyenkor semmi egyéb nem történik, mint hogy a reklám, a hirdetés nem burkolt formában, hanem direkt és közvetlenül a cég felhasználói oldalán jelenik meg. Így olyan felhasználókat is elérhetnek, akik jelentős információikat közvetlenül a facebookról szerzik be, ne feledjük, elég sokan vannak, akik nap-nap után épp erre az oldalra látogatnak el elsőként, vagy csak és kizárólagosan.

A legtöbbször bővebb információkért egy linkre kell kattintanunk, lásd a példát, így a felhasználó saját weblapjára is átnavigál bennünket. Irányít a másképp átláthatatlan, világűrként táguló kibertérben. Ilyenkor semmi egyéb dolgunk nincs, mint elolvasni az ajánlatot és az apróbetűs részeket sem átugrani, hogy észrevegyük az esetleges buktatókat, ha vannak. Mi szerepel és mi nem az akciós árban, mely időszakra vonatkozik pontosan, stb… Több lehetőség átbogarászása után pedig azt is könnyebben megítélhetjük, mennyire akciós az akciós ajánlat, esetleg nem járunk-e jobban, ha egy másik akciós, vagy egy az akcióval be nem harangozott, mégis árban jobban megfelelő ajánlat mellett döntünk.

Direkt és kizárólag olcsó utakra szakosodott facebook portálokkal is találkozhat a szemfüles felhasználó, igen szimpatikusnak tűnik például a Zsolt travel, utazás csoportban szenvedéllyel, lásd itt: http://www.facebook.com/group.php?gid=348379597905.

Esetében maximum az utazási irodák zömével szemben felhozható buktatók kerülhetnek szóba, például, ha az útiköltség egy részét előre leszurkoljuk, mi a biztosíték, hogy indulás előtt a „virtuális iroda” nem megy csődbe, stb…, stb…, stb…

Itt talán abban lehet segítségünkre a facebook, hogy az egyes ajánlattételnek minősülő facebook bejegyzések alá a felhasználók is bátran odabiggyeszthetik kommentjeiket, így akár értékelhetik is azt az utat, amin korábban részt vettek, vagy bírálhatják/dicsérhetik magát az utaztatást szervezőt, végzőt is. A kommentek mindenki számára hozzáférhetőek és egyenértékűek a fő hozzászólással. Sőt, a facebook előnyei közé sorolható, hogy akár maga a felhasználó is kezdeményezhet, így bejegyzése valóban olyan formában lesz láthatóvá, mint a „reklámozóé”, az oldal tulajdonosáé.
Az emberek bizonytalansága, bizalmatlansága a facebookon is megnyilvánul, lásd például az Olcsó utazás facebook oldala esetében: www.facebook.com/pages/Olcs%C3%B3-utaz%C3%A1s/216865290201. A facebook másodperces frissülése miatt idéznénk is a párbeszédből: „Bocsánat a kérdésemért, de a mai világban annyira bizalmatlan az ember. Nem találom sehol az engedélyszámukat, ami az utazási irodáknak szokott lenni.”. És a válasz: „Olcsó utazás Kedves Márta, Olcso-utazas.hu egy kereső oldal. Bővebb info: olcso-utazas.hu/magunkrol “.

Mivel az utazási lehetőségek tárháza a facebookon is kimeríthetetlen, pontosan erre az elővigyázatosságra szeretnénk biztatni, rábeszélni mindenkit. Az apró betűs részek alapos áttanulmányozása után, mellett, ne féljük kérdezni az illetékesektől, adott esetben, akár megkérdőjelezni a reklámtartalmakban foglaltak egyes állításait. Hisz végső soron rólunk, saját pénzünkről és pihenésünk felhőtlenségéről döntünk, amikor utazási irodát választunk. Még ha ezt a mostanság roppant trendi, facebookos formába tesszük is!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visszér kezelés és megelőzés, vénástorna

A vénás torna, gyógytorna elemek. A hátunk és testünk állapotának függvényében egyes gyakorlatok nem ajánlottak, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.