Bréééking:

Felnőtté válás tinédzserből

Felnőtté az embert nem az életkora teszi, hanem a viselkedése, mondhatjuk. Így történt a gimnáziumunkban is, ahol egy 15 éves srác a csajok kedvencévé is vált, mert felnőtt férfi (kissé Alfa hím) módon tudott viselkedni. Nőiesebb gondolat foszlányokat osztunk meg az alábbiakban. A Tinédzserek tanítása fontos e téren is, mert akkor nem vad 'tini' felnőttek, hanem magabiztos nagyok lesznek időben. Mikor van a felnőtté válás, mi ez, mit okoz ez, illetve tanulható ez?Eljön az a pont az életünkben amikor hivatalosan felnőtté válunk, amikor is betöltjük 18.életévünket és szabadon rendelkezhetünk saját dolgaink felett, szavazhatunk. A felelősség innentől nagy súlyt helyez ránk, ...

Felnőtté az embert nem az életkora teszi, hanem a viselkedése, mondhatjuk. Így történt a gimnáziumunkban is, ahol egy 15 éves srác a csajok kedvencévé is vált, mert felnőtt férfi (kissé Alfa hím) módon tudott viselkedni. Nőiesebb gondolat foszlányokat osztunk meg az alábbiakban. A Tinédzserek tanítása fontos e téren is, mert akkor nem vad ‘tini’ felnőttek, hanem magabiztos nagyok lesznek időben. Mikor van a felnőtté válás, mi ez, mit okoz ez, illetve tanulható ez?

Eljön az a pont az életünkben amikor hivatalosan felnőtté válunk, amikor is betöltjük 18.életévünket és szabadon rendelkezhetünk saját dolgaink felett, szavazhatunk. A felelősség innentől nagy súlyt helyez ránk, ami elől nem érdemes kibújni, mert erősödni, fejlődni hasznos.

Hirtelen elvárja a külső környezet, hogy felelősségteljes felnőttekké váljunk azonnal?

eldöntöttem

Azt, hogy a gyermek későbbi életében milyen döntéseket hoz, nagyban befolyásolja otthoni/iskolai légkör. Meghatározó az értékrend, amit kicsi koruktól kezdve, látva, tapasztalva építünk fel, felnőtt korban sokszor alig csiszolunk már rajta.

Ugyan van egy erőteljes tagadási időszak a felnőtté válás folyamatában, amikor saját maga akarja meghatározni sorsát, az eddigi megszokott értékrendekhez képest valami más fele vizsgálódik. A jelenlegi értékevesztett társadalomban nehéz óvni a gyereket, de érdemes, sőt erősítéssel jobbat teszünk velük, mint pusztán elszigeteléssel a veszélyektől.

Napjainkban a felnőtté váló fiatalok élethelyzete kifejezetten nehéz, mert a világos, motiváló célok is hiányoznak a szemük elől. Az önálló élet magában foglalja a jövő céljának megfogalmazását, tetteink következményének kezelését.

Sokan a felelősségtől való félelem okán nem akarnak felnőni, a bulikat és haverokat nehezen cserélik le hétköznapi munka monoton igyekezetével, munkájával.

A felnőtté válás útján meg kell tanulni mérlegelni tetteinket, megküzdeni az elénk tornyosuló akadályokkal. Ha elfogadjuk, hogy csak rajtunk múlik életünk alakulása már nagy lépést tettünk előre.

A bizonytalan ember gyakran félelemből cselekszik, aki gyermekként megtanul kiállni az igazáért, félelem nélkül sikeres felnőttként élheti életét.

Vannak olyan fiatalok, akik már korán elszakadnak a családtól, közülük sokan nőnek fel munkavállalói tapasztalatok nélkül, és rászorulnak mindenféle pótmegoldásra. Önálló egzisztenciát teremteni, családot alapítani nagy vállalkozás számukra, a családi támogatás nélkül. Ez megnehezítheti felnőtté válásukat, és megnöveli azok számát, akik saját álmaik szintjén jóval alul maradnak.

Saját életükről kialakult képük rövid távú, céljaik elérhetetlenné válnak, és az az életvitelt amit otthon látnak nem csábítja őket, nem is akarnak felnőtté válni. Éppen abban a dinamikus időszakban szereznek ilyen negatív élményeket, ami meghatározó későbbi életük során.

A konkrétan kitűzhető és bejárható célok a fiatalok számára messze kerülnek, túl sokat kell tenniük érte. Meghatározóbban hódítanak közöttük azok a dolgok amik azonnali sikerrel kecsegtetnek relatíve rövid idő alatt, a környezet pedig ontja beléjük a deviáns minták sokaságát.

Mai változó világunk magára hagyja a fiatalokat, akik keveset tudhatnak arról , hogy azokat a mintákat miképpen lehet elérni, a célok kitűzésében, akadályaik leküzdéséhez alig kapnak segítséget. A felnőttek világa egyáltalán nem világos, zavaros normákkal, kemény feltételekkel teli, sokan érezhetik, nem biztosak, hogy képesek helytállni.

“Mindenképpen olyan mechanizmusra lenne szükség, hogy a fiatalok a gyakorlatba használható valóságos visszajelzést kapjanak önmagukról, hogy képessé váljanak önnön sorshelyzetüket azonosítani, felfedezhessék benne önmagukat, jövőjükről bátra tudjanak álmodni.”

Vicces és komoly kapcsolódó témák angolul:
www.brazencareerist.com/2009/02/25/top-10-signs-you-ve-become-an-adult

www.ehow.com/about_4576915_becoming-an-adult.html

Magyarul: onmegvalositas.hu/cimke/felnotte_valas.

Ezeket a cikkeket is ajánljuk:

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*