Fitness-mítoszok – hajlékonyság, méregtelenítés, izomláz

A rendszeres testmozgással, a fizikai fittséggel kapcsolatos tévhitek rendkívül makacsnak bizonyulnak. Három gyakori tévedésről rántjuk le a leplet.

“Az edzés alatti izzadás a méreganyagok távozását, és a fogyást is segíti”

Sajnos téves: erős fizikai megterhelés, vagy magas hőmérséklet hatására valóban izzadunk, de ezáltal mindössze víz, só, és elektrolitok távoznak a szervezetből. A verejtékmirigyek a bőrben találhatóak, nincsenek kapcsolatban a bőr alsóbb rétegeivel, vagy a zsírszövettel. Szervezetünk elsősorban a májon, vesén, és emésztőrendszeren keresztül méregtelenít.

A folyamatok maximális hatékonyságában az egészséges táplálkozás, és megfelelő folyadékbevitel segíthet – az izzadásnak nincs hozzá köze. Az edzés alatti zsírégetés akkor indul el, ha az izmok a mozgáshoz szükséges energiát – elsősorban a glikogénraktárak kiürülése miatt – a zsírraktárakból nyerik. Az izzadás legfeljebb jelezheti – egyénenként eltérő mértékben – mennyire megterhelő az edzés, közvetlenül azonban nem vezet fogyáshoz.

“Minél hajlékonyabb vagyok, annál jobb!”

Az edzők óvatosságra intenek: normál keretek között természetesen szükség van a nyújtógyakorlatokra, azonban nem szabad túlzásba vinni őket. Az extrém nyújtógyakorlatok során a sérülésveszély is magasabb.

“A levezető mozgás, és a nyújtás megelőzi az izomlázat”

A statikus nyújtásra, és a laza levezetésre valóban szükség van edzés után, a másnapi izomlázat azonban nem befolyásolja. A szokásosnál megterhelőbb edzés mikrosérüléseket okoz az izomszövetben – ezek felelősek az izomlázért -, melyeket se a nyújtás, se a levezetés nem képes eltüntetni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Sport: fontos, hogy eleget igyunk edzés alatt

A vízivás egészséges. A táplálkozástudományi szakértők, és a sportszakértők napjainkban legalább 1,5-2 liter folyadék fogyasztását …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük