Fogmosás helyesen: mire kell odafigyelnünk, hogy fogaink fehérek, és egészségesek maradjanak?

A fogmosás – általában több alkalommal is – a napi rutin része, azonban kevesen figyelünk oda rá alaposabban.
A széles választékot kínáló fogkrémes polc előtt a szupermarketben, vagy a drogériában legtöbbször tanácstalanul állunk: a kínálat hatalmas, de melyik a megfelelő választás? A fogorvosok szerint a legfontosabb hozzávaló a fluorid: véd a fogszuvasodástól, és segít megőrizni az íny egészségét. A szervezetünkbe kerülve azonban a fluorid káros lehet: fontos, hogy csak borsónyi mennyiséget használjunk a fogkrémből. A triclosan elpusztítja a baktériumokat, és megelőzi az ínygyulladást. A phyrophosphate-ok, és polyphospate-ok megakadályozzák a fogkő kialakulását, és a lerakódásokat. A fehérítő fogkrémekkel vigyázzunk: ha túl erős a hatásuk, a fogínyt is károsíthatják.

A szájhigiénia nemcsak a szájüreg tisztítására vonatkozik, hanem az eszközökre is, melyeket a tisztításhoz használunk. Fogmosás után a fogkefénket alaposan öblítsük le folyó vízzel, hogy eltávolítsuk a rátapadt fogkrémet, és ételmaradékokat. Hatásosan tisztít az antibakteriális szájvíz: öblítés után mártsuk az oldatba a fogkefét.

A fogkefét függőleges helyzetben tároljuk: a sörték a levegőben legyenek, így könnyen megszáradnak. A baktériumok számára a túlélés így nehezebb, mivel elsősorban a nedves környezetet kedvelik. Lehetőleg használjunk két-három fogkefét felváltva. A módszernek két előnye is van: egyrészt a sörték a következő használatig teljesen kiszáradnak, másrészt a különböző formájú sörtékkel rendelkező fogkefék más-más módon tisztítják fogainkat, így a fogmosás alaposabb. Egy fogkefét legfeljebb három hónapig használjunk. Megfázás, vagy herpeszes fertőzés után azonnal szerezzünk be egy újat, így elkerülhetjük a visszafertőződést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük