Fogyás tinédzserkorban: az erő-, és állóképességi edzés kombinációja a leghatékonyabb

A kombinált mozgásprogram segíthet a túlsúlyos tinédzsereknek abban, hogy megszabaduljanak a pluszkilóktól. Egyre gyakrabban van ugyanis szükség erre: a súlyproblémákkal küszködő gyerekek, fiatalok száma egyre növekszik. A diéták önmagukban sokszor nem bizonyulnak elegendőnek a fogyáshoz. Egy kanadai tanulmány megmutatta, hogy a túlsúly ellen az erősítő edzés, és a kardiotréning kombinációja a leghatékonyabb. 22 hét után a kísérletben részt vevő tinédzserek átlagosan 7 centiméterrel csökkentették derékbőségüket, és közérzetük is javult.

A kísérletben részt vevő 304 túlsúlyos tinédzsert a kutatók négy csoportra osztották. Az első csoportnak kizárólag diétát írtak elő a súlycsökkentéshez. A második és harmadik csoport tagjai a diétás étrend mellé hetente négyszer végeztek erősítő edzést, vagy állóképességi edzést. A negyedik csoportban a diétát futópadon és crosstraineren végzett állóképességi tréninggel, illetve súlyzós erősítő gyakorlatokkal kombinálták.

Az eredmény: 22 hét után a kombinált mozgásprogramot végző résztvevők bizonyultak a a legsikeresebbnek. Ők szabadultak meg a legtöbb kilótól, és látványosan formálták alakjukat. Azoknál, akik csak az egyik edzésformát végezték, átlagosan négy centimétert csökkent a derékbőség. A sport nélküli diéta nem hozott eredményt.

A tanulmány további tanulsága, hogy a súlyproblémákkal küszködő tinédzserek számára az állóképességi edzés kevésbé vonzó. A futás, vagy a biciklizés hamar kifárasztja őket. Erőgyakorlatokkal kombinálva azonban nagyobb az esélye, hogy a motiváció megmarad. Az edzőtermi gépeken, vagy kézi súlyokkal végzett edzés során ugyanis a túlsúly nem jelent zavaró tényezőt, és rövid időn látványos eredmény érhető el a segítségével.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Így fogyhatunk a leggyorsabban egy tanulmány szerint

Gyorsan fogyni, és karcsúnak maradni – a célt a legkönnyebben proteindús táplálkozással érhetjük el. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük