Fogyókárák leleplezése komoly sírásig

Valld meg, kurvára tudod, hogy mit kellene tenni a fogyás (ideális testsúly) érdekében, de taszít az az életforma!

Megnyugtatunk, ennél sokkal rosszabb, szinte minden lépéseddel távolodsz a valódi megoldástól. A valóságot jó megismerni.

Testsúlyszabályozás tényei, rendszere:
Az elhízás nem egyenlő a testsúllyal. A sikertörténetek határait mutatjuk meg röviden, hogyan működik a fogyókúra rendszerszempontból. A testsúly egy eredő tulajdonság, nem tehetetlen anyag, testünk anyagcseréjének látható jele. A mai nyugati kultúrában a súly ennél többet jelent, az egészség, a szépség és az önbecsülés szimbóluma. A témát mégis a bizonytalanság légköre veszi körül, pl. a sor kozmetikai, érzelmi és gyógyszerészeti termék hatására.

Az elhízás azt jelenti, hogy valakinek a testében a korához, neméhez és testalkatához képest a normálisnál nagyobb mennyiségben szaporodott fel a zsír. Ez kulturális modell kérdése is. Ma férfiaknál kb. 20%, nőknél 30% állapíthatjuk meg ezt a mértéket mérhetően. Tehát vajmi kevés köze van az elhízásnak ahhoz, hogy hány kilót nyomunk. A szám azt jelenti, hogy testünk súlyának mekkora része zsír. Van, akinek kisebb a súlya a normálisnál, mégis elhízott. Mivel az izomzat súlya nagyobb, mint a zsírnak, a fitnesz tréningek okozta izomtömeg növekedést hiba lenne elhízásnak nevezni. A szobamérleg egészen speciális esetben lehet jó eszköz az egészség megállapítása szempontjából. Olyan módszerre van szükség a fogyókúra kapcsán, ami a testzsír százalékot mutatja meg.

Amikor fogyókúrázunk az első pár kilót nagyon könnyen leadjuk. Ez főleg vízből és glikogénből áll. A glikogén a glükóz egyik formája, amely az izomban és a májban található, és gyorsan felszabadítható energiatartalék. A vércukor szint csökkenés rossz kedvet, fáradtságot és ingerlékenységet okoz. Ez az első akadály, amit le kell küzdenünk. Ezek után a testsúly csökkentés egyre nehezebb. A sikereknek határt szab a testünkben működő kiegyenlítő kör (szabályozás). A felvett kalóriák elégetése megváltozik, szervezetünk intelligens, alkalmazkodik a változáshoz, a fogyás megáll.

Tehát a legfontosabb, hogy az alacsonyabb kalória felvétel mellett egyre többet kell sportolni? Nem, a testmozgás sikerének is korlátai vannak (sejthettük). Az intenzív és tartós testmozgás növeli az étvágyat, ami nehezíti a fogyókúrát, ráadásul az immunrendszerünk is gyengül, így könnyebben megbetegszünk.

A kívánatos testsúly személyenként változik (jelentős mértékben), az egészségünkről, jó közérzetünkről tapasztalati úton szerezzük a legtöbb hasznos információt, mentális modellünkön módosíthatunk finoman, hogy jók legyünk.

A koffein és a nikotin kifejezetten durván szól bele a testsúly szabályozásba is, ráadásul komoly más hatásaik is vannak. A gyors testsúly csökkentő programokat szinte kivétel nélkül egy nagyobb hízás követi hosszútávon, a szervezet megtanulja hatékonyabban tárolni a kisebb mennyiségű bevitt zsírt. Orvosi kutatások bizonyítják, hogy a szervezet még négy év után is igyekszik visszanyerni az eredeti testsúlyát. Ha nem vagyunk elég aktívak, akkor a szervezet elégeti az izomzatot. A testsúly ingadozása természetes az idők folyamán, új kalóriabevitelhez alkalmazkodni a szervezetnek kimondottan sok időbe telhet. Szervezetünk, működésünk alaposabb feltérképezése saját felelősségünk a boldogságunk, egészségünk és energikusságunk érdekében. Van egy arany középút, jó kacskaringós, keskeny, így nehéz beletalálni, és még nehezebb ott maradni.

Szinte alig találunk értelmes magyarázatot adó, hosszú távon is működőképes leírást az interneten, a könyvek valamivel őszintébbek, a reklámok pedig a leghazugabbak.

Véleményt várunk itt a hozzászólások részben is. Nincs kímélet! Légy te is egy anonim megmondó!

Fogyás, életmód és vérkeringés

Sokkal több mint egy cukorbetegség: spectrum.diabetesjournals.org/content/20/3/166.full. Filozófiai mélységekig hatolva.

Életstílus, lifestyle: www.sveltelife.com. Programok, tréningek alapozásnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Badgley Mischka cipő, Mark&James dizájn

Élj pazar életmódot ezekkel az elbűvölő és kifinomult Badgley Mischka és Mark&James új dizájnú lábbelieiben. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.