Fokhagyma: természetes antibiotikum, ami a méregtelenítésben is segít

A fokhagyma több szempontból is jótékony hatással van egészségünkre. Amellett, hogy A-, B-, és C-vitaminban gazdag, antioxidáns és immunerősítő tulajdonsággal bír, és az anyagcsere működését is javítja. A méregtelenítő kúrában is a segítségünkre lehet.

A fokhagyma számos értékes vitamint, és ásványi anyagot tartalmaz: A-, B-, és C-vitamint, illetve vasat, kalciumot, cinket, magnéziumot, és jódot. A fokhagymát sokan természetes antibiotikumnak tartják baktériumölő hatása miatt. Nem ez az egyetlen pozitív hatás, amellyel a jellegzetes illatú gerezdek rendelkeznek: a tradicionális kínai orvoslásban a fokhagymát például az energiaáramlást javító, a blokádokat oldani tudó alapanyagként tartják számon.

Méregtelenítő hatása elsősorban abban rejlik, hogy olyan enzimeket aktivál a májban, melyek a sejtszintű anyagcserét szabályozzák. A fokhagyma ezenkívül erősíti a máj sejtjeinek falát, így javítja a méregtelenítő funkciót. Anyagcserét serkentő hatásának köszönhetően a fogyókúrázók számára is ideális választás lehet, segíthet a súlyfelesleg leadásában.

A szakértők eltérő véleményen vannak azzal kapcsolatban, kapszula formájában, vagy nyersen érdemes fogyasztanunk a fokhagymát. A valószínűbb feltételezés szerint a tabletták előállításánál fontos tápanyagok vesznek el – ugyanúgy, mint például hőkezelés, vagy fagyasztás hatására. A tabletta egyetlen bizonyított előnye ezzel szemben az, hogy a leheletünkön nem érződik. A méregtelenítés során tehát, úgy tűnik, nagyobb hasznát vesszük a fokhagymának, ha nyers formában fogyasztjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük