Funkcionális élelmiszerek: szükségünk van rájuk?

Funkcionálisnak nevezzük azokat az élelmiszereket, amelyek egyfajta “funkcióval” rendelkeznek, tehát egy bizonyos célra hasznosíthatóak. Ebbe a kategóriába tartoznak a hozzáadott mikrotápanyagokat – vitaminokat, ásványi anyagokat – tartalmazó feldolgozott élelmiszerek. Az egészséges táplálkozás egyre népszerűbb, ez a gyártókat arra ösztönzi, hogy vitaminokkal dúsítsák termékeiket. A tejtermékekhez adott probiotikumok is hasonló célt szolgálnak: minél egészségesebbnek mutatni a terméket. Valóban szükségünk van a funkcionális élelmiszerekre?

A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással az összes szükséges vitamin, ásványi anyag bevitelét biztosíthatjuk. A funkcionális élelmiszerek nem ajánlottak, ha csak azért vásároljuk őket, mert azt hisszük: szervezetünknek jót teszünk velük. A legtöbb ilyen termék ráadásul drágább a normál változatnál. Ha rendszeresen fogyasztunk friss gyümölcsöt és zöldséget, nincs szükség arra, hogy funkcionális élelmiszerekkel egészítsük ki vitaminbevitelünket. A természetes forrásból származó vitaminok ráadásul sokkal egészségesebbek, mint a termékekhez utólag hozzáadott, mesterséges vitaminok.

Vásároljunk tudatosan: figyeljünk oda arra, hogy az egészségesebbnek látszó, vitaminnal dúsított élelmiszerek helyett nagyobb arányban vásároljunk feldolgozatlan, friss zöldségeket, gyümölcsöket, natúr tejtermékeket. Az egészséges étkezéshez nincs szükség funkcionális élelmiszerekre, és sajnos a kiegyensúlyozatlan étrendet sem képesek kijavítani. Minden, amire a szervezetünknek szüksége van, megtalálható a normál táplálkozásban, ha a megfelelő élelmiszerek kerülnek a bevásárlókosarunkba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Nevessünk többet – őrizzük meg egészségünket!

Egészségi állapotunkat nevetéssel is javíthatjuk. Az egyszerű receptet azonban nem olyan egyszerű átültetni a gyakorlatba, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.