Fürdővárosban letelepedni belföldön

Magyarország több dologról is híres a világban, de legalábbis Európában: ilyenek a magyaros ételek, az erős paprika és a gulyás, a sok Nobel-díjas tudós, a Balaton és természetesen a fürdők. Hazánk a világ öt, termálvízben leggazdagabb országa közé tartozik. Nagyon sok településen található fürdő, termál- illetve gyógyvíz, a leggazdagabb térség azonban a főváros és környéke, valamint Nyugat-Dunántúl, ahol szinte egymást érik a fürdővárosok. A legjelentősebbek talán Hévíz, Sárvár és Zalakaros, de Kehidakustyán és Lenti is a felkapott, népszerű helyek közé tartozik. A fürdők nem csak a külföldieket, hanem honfitársainkat is vonzzák. A kormányzat is felismerte ezen ágazat fontosságát, ezt mutatja, hogy az Új Széchenyi Terv egyik alapcélja a hazai gyógyturizmus és fürdőkultúra fejlesztése.

Ha valakinek az egészsége múlik rajta, esetleg elgondolkodik, hogy letelepedjen egy ilyen helyen, és nem csak nyaralási céllal, alkalmanként látogassa meg. Felvetődik a kérdés, vajon mennyibe kerül egy fürdővárosban letelepedni, telket vagy házat venni? Esetleg csak egy kisebb nyaralót venni, azt fenntartani, vendégeknek kiadni. Feltételezésünk, hogy a felkapott helyeken az ingatlanárak drágák lesznek, a kép azonban árnyalt, elég nagy különbségeket is tapasztalhatunk a települések között. Kehidakustyán és Lenti környékén például meglepően olcsón, akár 1 millió forint alatt is találunk ingatlant. Az osztrákok és németek ingatlanvásárlási kedve alábbhagyott, inkább magyar vevőkkel lehet találkozni, de eléggé pang a piac. A legjellemzőbbek a 2 és 5 millió forint között árult klasszikus sátortetős házak, de 3 és 6 millió között társasházi lakásokat is találunk. Zalakaroson ezzel szemben az 1980-as, 90-es években épült földszint+tetőtér típusú házak vannak többségben, ezek ára 10-15 millió forint, de itt is kicsi a kereslet. A másik végletet a fürdővárosok királynőjének tartott Hévíz jelenti: itt hatalmas a fejlődés, rengeteg az új építésű ingatlan. Az árak 160 ezertől akár 400 ezer forint/nm2-ig terjedhetnek. Helyi sajátosság, hogy a piacon az orosz vevők is feltűntek, ők jellemzően a korszerűbb, akár 50 millió forintba is kerülő házakat vásárolják.

Végezetül pedig jöjjön pár link kedvcsinálónak, bemutatva a leghíresebb fürdővárosok gyógy- és élményfürdőit.

A Hévízi Gyógytó, Hotel Spa Hévíz, Szent András Reumakórház honlapja: www.spaheviz.hu

A zalakarosi élmény-, fedett és strandfürdő, valamint gyógycentrum honlapja: www.furdo-zalakaros.hu

Szívesen letelepednél egy fürdővárosban? Mennyit lennél hajlandó áldozni egy ingatlanra? Várjuk a véleményeket, hozzászólásokat.

Tenoch

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autónyeremény betétkönyv, játék nyertesek

Autónyeremény betétkönyv a téma, a befektetéseinkre, játékainkra érdemes néha egy pillantást vetni. Az elmúlt évtizedek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük