Goth stílus, zene, fel és le érzelmek

Hogy néz ki egy Goth stílusú lány, fiú, férfi vagy egy igazi nő? Milyen a haja? Milyen ruhákat, ékszereket hord? Milyen a sminkje? Milyen zenéket hallgat, kik a példaképei, ezek mind érdekes kérdések.

Honnan ered a stílus, és mik jellemzőek erre a kissé morbid az építészettől távoli világra?

Ki mennyire akar extra és láthatóan láthatatlan lenni? (a fekete elnyeli a fényt :)))) – Divat Goth módra

A fő áramlatokkal ellentétben  nincsenek aktuális divatok, a Goth repertoárban csak a fekete, bordó és sötétlila színek szerepelnek, kiegészítők terén pedig kizárólag az ezüst szín. Az anyagok sem változnak: szatén, csipke, tüll, bőr vagy lakk – mindig az igényes extravagancia a cél.

A nők kihangsúlyozzák nőiességüket, gyakori viselet a fűző és a hosszú szoknya. A nem túlzó ruhák sokaknak tetszenek is.

Feketébe öltözött egyéneket bizonyára gyakran láthatunk, de ennek sok válfaja van. Könnyű  felületesen megítélni: „depeches”„hülye rocker”, boszorkány vagy „kriptaszökevény”, „Emo-hajom” stb. jelzővel.

Függönybe csavarodva, vastag festékkel egy láncos emberek az még szubkultúra divatőrült is lehet. Hazánkban egyre többen meg tudják különböztetni a számtalan szubkultúra képviselőjét.

A fekete szín problematikája, hogy gyakran a halálhoz kötik az emberek, ami viszont tudat alatti félelmet, tartózkodást generál. A fekete egy örök divat szín, és a jó megjelenés és elegancia legerősebb eleme.

Az emberek többsége a másságot, és néha a különbözni vágyást  is negatívnak tartja, a „deviáns” nem egyenlő a „deviáns viselkedéssel”mindig.

A felületes általánosításokból kilépve egyeseket érdemes tanulmányozni, jobb és békésebb az mint automatikus diszkrimináció.

A dark (sötét) szubkultúra eredetének két ága van, az egyik az amerikai, melyben a Billy Idol zenekara alapján létrejövő „X generáció” jelentette az első mérföldkövet; Ronald Reagan elnök bizakodó jövőképével szembehelyezkedve, a beat stílus jegyeivel és életstílusával.

A másik: az európai, ahol a dark-goth stílus az elhaló (és már újat nem nyújtó) punkból, azon belül is az értelmiségből fejlődött ki, annak dühe és rombolni vágyása nélkül. Az „oi, oi, oi” -t felváltották az érzelmek, filozofikusabb gondolatok – a fiatalok nem tudtak olyan gyorsan lépést tartani a megváltozott társadalmi-gazdasági folyamatokkal, megzavarodtak és kapaszkodókat kerestek.

A „dark” gyűjtőfogalom, melynek egyik válfaja a goth stílus, és amely a sötét világlátásból, jelképekből, dalszövegekből és az öltözködésben domináns fekete színből ered.

Nem volt ez mindig így, például IV. Fülöp udvarában a színes ruha tabunak számított, a nemesség színe a fekete volt, Merész Károly herceg pedig kötelezte az arisztokráciát a sötét színekre, s a gálaruha is csak fekete lehetett. Véleményem szerint ma arról van szó, hogy izolálódni szeretnének a társadalomtól, ki akarnak törni a színesen gomolygó, állandóan változó trendi világból, ahol szinte Bibliaként tekintenek egy-egy magazinban olvasott szezonális divatszín-tippre, ahol kinéznek, ha nem a többségnek akarsz megfelelni (ami individuálisan lehetetlen és felesleges is). Funkcióját tekintve önkifejező és identitás meghatározó, illetve adott közösségi hovatartozást jelez, mely magában hordozza antidivat voltát.

Egy túláradó érzelmességet takar? A gótok többnyire szelíd, magukba forduló, miérteket és hogyanokat kutató, filozofikus alkatok. A társadalmi nyomás, a rossz családi viszonyok és a meg nem értettség is lehet a dark szubkultúrához való vonzódás alapja, gyakori a művészi ambíciókkal rendelkező tag, akár több területen is, pl. irodalom, képzőművészet, zene (bár csupán attól, hogy nem értenek meg, még nem vagy művész).

A darkoknak megadatik az a kohéziós élmény, a valahova-tartozás önmagukért való varázsa, amire mindenkinek szüksége van, bár – kétségtelen – ezt a legnehezebb elérni, és kialakítani.

A feltűnő kinézet nem kritérium a goth szubkultúrában, sőt, főleg a felnőtt tagok szerint pont a túláradó extravagancia vonja el a figyelmet a lényegről, és hiteltelennek titulálják a szaténba, csipkébe és lakkba bebábozódott és szimbólumokkal teleaggatott egyedeket (ők a „goth-wannabes” kategória). Ettől függetlenül ez az egyik központi eleme a goth réteget kiszolgáló boltoknak, melyek egyre jobban kinövik magukat, főleg az online üzletek térnyerése figyelhető meg.  Minden eladható: művér-kapszula, koporsó alakú ágy és táska, vámpírfog-cumi stb.

Találhatunk frasangi, és party-ötleteket, zenei és kulturális híreket, valamint beszámolókat is itt: http://www.gothic.hu/gothic.html

Angolul nagyon sok forrás van még a neten, persze én a lila vonalat erősíteném, a fekete túl dark, de egy lila kabátra már senki se szólhat :).
Linkek, jó források:
en.wikipedia.org/wiki/Goth_subculture
– DivatértéS
– Aki nem akar férfia és stílusos lenni, annak a fejletlen világ sokféle megjelenési formát kínál: hu.wikipedia.org/wiki/G%C3%B3t_szubkult%C3%BAra. Testileg és lelkileg egészségesek-e, azt könnyű kideríteni, érdemes szóba elegyedni a legrémisztőbb alakokkal is.

Katalógus, minta fotó és divat képek:

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Organo Gold, több mint kávé egészségünkre

Ganoderma és az Organo Gold Kávéfüggő vagy? Zombinak érzed magad, ha nem iszol, szinte beteg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.