Bréééking:

Gyapjúfélék

Mit tanultunk a gyapjúról?Ki tudja, hogy milyen állatokat szőrtelenítünk a saját boldogításunkra?A gyapjú is antiallergén, nem vasalható, érzékeny bőrűeknek egyes fajtái szúrósak lehetnek, egyenletes hőelosztás, viszonylag drága is lehet. Olcsó is lehet, mert Székelyföldön 1200-2000 Ft-os áron közepes minőségben vastag pulóvereket is árultak még nemrég.A juhok vagy birkák ismertebb néven régen lettek jó barátaink, most már több anyag is képes helyettesíteni, de egy aranyos kis bárány szívet melengető látvány, így ne feledjük el őket!A birkagyapjú a felnőtt állat nyírásával készül, sűrűsége ~500 g/m2. A bárány gyapja, a fiatal állat első nyírásakor, sűrűbb ~600 g/m2. A Dél-Amerikában élő lámát ...

Mit tanultunk a gyapjúról?

Ki tudja, hogy milyen állatokat szőrtelenítünk a saját boldogításunkra?

A gyapjú is antiallergén, nem vasalható, érzékeny bőrűeknek egyes fajtái szúrósak lehetnek, egyenletes hőelosztás, viszonylag drága is lehet. Olcsó is lehet, mert Székelyföldön 1200-2000 Ft-os áron közepes minőségben vastag pulóvereket is árultak még nemrég.

A juhok vagy birkák ismertebb néven régen lettek jó barátaink, most már több anyag is képes helyettesíteni, de egy aranyos kis bárány szívet melengető látvány, így ne feledjük el őket!

A birkagyapjú a felnőtt állat nyírásával készül, sűrűsége ~500 g/m2. A bárány gyapja, a fiatal állat első nyírásakor, sűrűbb ~600 g/m2. A Dél-Amerikában élő lámát vadon és félig háziállatként tartják, elsősorban értékes gyapja miatt. Lámagyapjú ágyneműinknek általában az egyik oldala készül ebből az anyagból, sűrűsége ~600 g/m2, a másik oldalhoz másfajta gyapjút használnak általában.

A juh szőrzete a textilipar egy fontos. Nálunk Magyarországon általában a juhgyapjút jelent. A juh szőrzetében a hosszú, vastag “felszőrök” az eső és hó ellen, a lágy, finomabb szálú pehelyszőrök a hideg ellen védik az állatot. A textiliparban megkülönböztetnek finom gyapjút adó juhokat (merinó fajták) és hosszú-szálú gyapjút adó fajtákat (pl. cheviot, lincoln stb.), crossbred – keresztezett – fajtákat, durva gyapjút adó juhokat (pl. karakül, racka, cigája).

Nekem és sokaknak másoknak is a birkapörkölt és a báránycomb ízének emléke ugrik be, amikor szóba kerül a téma. Most koncentráljunk újra az anyagra!

Gyapjú: kiváló minőségű a Merinó gyapjú, ebből is kiemelkedik az Ausztáliából és új-Zélandról származó fajta.
Alpaka: Az Andokban élő lámafajta, minden második évben nyírják. Szőre finom lágy és enyhén ívelt. Kiváló szigetelő képességű. Kasmír (chasmere, kashmir): A Himaláján élő kecskefaj, ami kétévente vedlik, és ebből válogatják ki a felszőröket. Nagyon puha és drága, így egy 35.000 Ft-os pulóver vagy egy 7000 Ft-os sál árán nem kell meglepődni.
Vikunya (vicuna): Szintén az Andokban élő lámafaj, hasonló az Alpakához, szinte csak a legdrágább szövetekben találkozhatunk vele.

Angóra: Nyúlszőr. Nem tévedés, ez is fontos szőr, és még mindig használatban van. Puha és finom. A nyulakat akár évente négyszer is lenyírják, ezért olcsó a szőrük. Főleg kevert (pl.: kabát) szövetekben használják, mert nagyon puhává teszi.
Moher (mohair): Az Angóra, vagy Moher kecske szőrét nevezik így, általában csak kevert szövetként használják, mivel magában kicsit szúrós. Jobb minőségű szőrt a texasi, dél-afrikai és törökországi kecskék adták eddig.
Teveszőr: A kétpupú teve minden évben csomókban dobja le magáról. Csak természetes színben és feketében kapható. A tevék szőre egy éves korukig természetes szőke szinte fehér. Ez a “bébi” szőr puhább és értékesebb.

Számtalan termék készül a fenti anyagokból, Egy kis sapkát, kesztyűt vagy sálat mindenképpen szerezzünk be télre, aki teheti egy-egy komolyabb darabbal is gazdagíthatja a ruhatárát persze.

Ezeket a cikkeket is ajánljuk:

További cikkeink...

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Neked mi a véleményed?

Az email címed nem publikus.Minden mezőt meg kell adni. *

*