Gyermekfogászat: például fogszabályozás árak

Gyermekfogászat

Speciális szolgáltatások és árak Magyarországon, itthon

Egy szülő számára a legfontosabb dolog, hogy szeme fénye boldog, mosolygós és egészséges legyen. Gyakori problémát okoz azonban az első tejfogak kibújása, mely majd mindig fájdalommal jár, és akkor az első lukas fogacskákról még nem is beszéltünk… Hová forduljunk ilyenkor? Kézenfekvő válasz, hogy fogorvoshoz. Jobban tesszük viszont, ha egy gyermekfogászatot keresünk fel, ahol nem a felnőtteken is végzett kezeléseket alkalmazzák gyermekeinken, hanem ettől eltérő gyógymódokat alkalmaznak, mint például a speciális fájdalom és fúrás nélküli beavatkozások, az ózonkezelés, vagy a barázdazárás (róluk még később bővebben).

A bajt persze mindig jobb megelőzni, elengedhetetlen, hogy gyermekünket már az első fogacskák kibújásakor hozzászoktassuk a rendszeres fogmosáshoz. Sőt, a kismamáknak már a terhesség idején nem árt odafigyelniük milyen táplálékot, vitaminokat juttatnak be szervezetükbe, hisz az aprócska tejfogak már a terhesség nyolcadik hetében fejlődésnek indulnak. Ha a leendő anyuka nem fogyaszt elég fehérjedús, nyomelemekben, ásványi anyagokban gazdag, értékes élelmiszert, félő, hogy azzal a későbbi fogproblémáknak, például a kellemetlen fogszuvasodásnak is megágyaz.

Minden óvintézkedés dacára, előbb-utóbb minden kis lurkó életében elérkezik a rettegett pillanat, amikor muszáj felkeresni a gyermek szakorvost. A speciális gyermekfogászatok jobbikain tényleg minden csemetéink érdekében történik. Ilyen például a 7. kerületi Madách tér 7. szám alatt és a Rózsakert Bevásárlóközpont második emeletén is megtalálható Fogtündér gyermekfogászat, ahol kezeskednek érte, hogy gyermekünknek csakis fájdalommentes kezeléseken kell átesnie. Fúrás helyett például speciális ózonkezelést alkalmaznak, mely egyetlen perc alatt képes végezni az összes baktériummal, melyek a szuvasodást okozzák. A beavatkozás sikerét speciális fogkrémmel és szájvízzel növelik, melyek ásványi anyagokkal táplálják a gyerek fogacskáit. Az ózonkezelés után a lukas fogat betömik. Néhány esetben, például első fogaknál, ez a fájdalommentes gyógymód sajnos nem alkalmazható.

A másik leggyakoribb kezelés az úgynevezett barázdazárás, melynél már a maradandó fogak védelmére helyezik a hangsúlyt, a zárással az esetleges szuvasodástól védik meg őket. Ez szintén egy fájdalommentes, néhány perces beavatkozás, mely előtt a fogakat ózonnal sterilizálják. A baktériumoktól megszabadított fogacskára ezután egy védőlakk kerül, mely nem engedi, hogy a barázda mélyén fogszuvasodást okozó lepedék képződjön. Mivel a védőlakk az idő folyamán kopik, a kezelést átlagosan évente ismételni szükséges.

Az érzékeny fogacskákra a fluoridos ecsetelés jelent megoldást, mely esetében szintén egy speciális védőlakkot szárítanak a fogakra, mely fluoridot tartalmaz. Ez a kezelésfajta kezdeti stádiumban lévő szuvasodásnál is sikerrel alkalmazható.

Az ujjszopás nemcsak egy rossz szokás, amiről minden szülő szeretné mielőbb leszoktatni csemetéjét, de bizony befolyásolja a fogak, a fogív és még az arc formájának alakulását is. A gyakori ujjszopás fogtorlódást, nyitott harapást, vagy keresztharapást is okozhat, melyet csak megfelelő, kivehető vagy ragasztott fogszabályzóval lehet korrigálni. A ragasztott készülékeket legkorábban akkor helyezik fel, ha a gyereknek már minden maradandó foga előbújt. A Fogtündér gyermekfogászaton a kicsik maguk választhatják meg fogszabályzójuk színét, vagy kérhetnek rá akár matricát is, így mindjárt nagyobb kedvvel viselik majd a kényelmetlen “készüléket”.

A 12. kerületi Zugligeti út. 60. szám alatt található DentalKópé fogászaton (www.dentalkope.hu) is szakavatott gyermek-fogorvos látja el csemeténket. A fogszabályozás megkezdése előtt itt akár fogszabályozás előtti trénert is ajánlhatnak, mely egy rugalmas gumiból készült, kivehető fogszabályozó, mely az ujjszopásról is leszoktatja gyermekünket, de akár magát a problémát is megoldhatja, mely miatt szükség lenne a fogszabályozásra. Ez a fogszabályozó típus már négy éves kortól alkalmazható.

A klinikán szintén végeznek ózonterápiát, mely ára foganként 8000 forintba kerül, barázdazárást, ami 10 000 forintba, és a fogszuvasodás kialakulásának esélyét csökkentő fluoridos ecsetelést, ami foganként 3000 forintba. A tejfog gyökérkezelése, mely a gyulladt tejfogak megmentésére irányul ugyanitt 7000, tömése 10-15 000, eltávolítása 7-10 000 forintba kerül. Magáért a konzultációért 5000 forintos költséggel számolhatunk. (Nagyjából minden gyermekfogászat hasonló árakkal dolgozik, de mielőtt igénybe vennénk szolgáltatásaikat, érdemes megérdeklődni a pontos árakat).

A szülő odafigyelése, bármilyen fogprobléma álljon is fenn, elengedhetetlen, hisz az időben felismert bajt könnyebb orvosolni. Az odafigyelésre azért is van kiemelt szükség, mert a tejfogak gyorsabban szuvasodnak, mint a maradandók vékonyabb zománcrétegüknek köszönhetően. Az általunk bemutatott gyermekfogászatokon kívül tucatjával találunk még az interneten gyermekklinikákat, mielőtt felkeressük őket, érdemes alaposan átböngészni weboldalukat, elolvasni a vendégek hozzászólásait, de az is jó stratégia, ha barátaink ajánlása alapján választunk egy megbízható gyermek-szakfogorvost.

Kezelések, fogászati tippek, vélemények blog-fórum oldal: www.betegszoba.hu/betegsegek/fogaszat_szajsebeszet_szajapolas/.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Talpbetétek a cipőboltokban

A Deichmann cipőbolt a talpbetétek piacán kiemelkedően jól használható kínálattal szolgálja a vevőit. Legutóbb egy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.