Halloween ünnep nálunk is?

A Halloween eredete a római korra vezethető vissza. A kelta hagyományok közt szerepelt a kelta napisten tiszteletére rendezett Samhain. A kelta újév november 1-jére esett, előtte való nap a mai Nagy-Britannia és észak- Franciaország területén élő kelták megköszönték napistenüknek, hogy a földet gazdaggá tette és hogy bő termést adott. Úgy tartották, hogy október 31-én az újév előestéjén az elmúlt évben meghaltak lelke elvándorol  a holtak birodalmába, de közben megzavarhatják az élők nyugalmát. Ezért a kelta papok egy hegytetőn a szent tölgy alatt tüzet gyújtottak és termény és állat áldozatokat mutattak be, majd a tűz körbe táncolták. Reggel a megmaradt parázsból kapott minden család, hogy azokkal új tüzeket gyújthassanak és ezzel elűzzék a gonosz szellemeket.

Amikor a rómaiak elfoglalták a kelta területeket az ő két ünnepük a Feralia (Holtak emléknapja) és a Pomona (gyümölcstermésért felelős Númennek a napja) keveredett a kelta szertartásokkal.

A Halloween jelképe a töklámpás, de miért pont az? Egy történet szerint  egy Jack nevű részegesnek sikerült az ördögből kicsikarni azt az ígéretet, hogy nem kerül majd a pokolba. Viszont a mennyországban sem látták őt szívesen, így a kettő között ragadt. Azóta Jack lelke a tökben égő lámpácskának a fényénél keresi a nyughelyét.

Amerikában igen fontos ünnep, melyet jelmezes összejövetelekkel ünnepelnek. Pár éve nálunk is elindult a Halloween őrület. Lámpások, jelmezek és minden ami kell megtalálható a boltokban. Ti mit gondoltok róla? Ti hogy ünneplitek a Halloween-t?

Halloween 2011 Magyarország: wellness, tánc, jelmezbál parti, magyar turizmus: www.hungaryprogramtourism.com/tdestination-halloween.html.

Lili

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Autonóm ház irányzat vagy divat

Mindenki szeretne saját otthont, lakást vagy házat. A saját ház megtervezésénél, egyre nagyobb hangsúlyt fektetünk, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.