Hálóing kontra pizsama vélemény meccs

Pizsama fellőve?

Hálóing kontra pizsama, lejátszunk egy meccset.

Hogy mikor kezdtek az emberek kifejezetten hálóruhát varrni, azt sűrű homály fedi, de valószínű, hogy az első hálóing a reneszánsz kori Itáliában jelent meg.

Annak előtte az emberek többnyire meztelenül, esetleg a napközben viselt ingben feküdtek le. A térdig érő, díszítések nélküli uniszex ruhának hamar megjelent a női és a férfiváltozata is.

A női változat egyre rafináltabb szabású és egyre díszesebb, fényűzőbb lett, míg a 20. századra gyakorlatilag mindenre alkalmas volt, csak éppen a kényelmes pihenésre és a nyugodt alvásra nem. A csipkékkel, fodrokkal, pazar hímzésekkel felcicomázott luxusmodellek már szinte félhivatalos ruhadaraboknak is beillettek, amelyekben a négy fal között bátran lehetett a családtagokat, de akár a közelebbi barátokat is köszönteni.

A szép, kifejezetten nőies éjszakai fehérneműknek általában igen nagy jelentőséget tulajdonítottak. Aligha jutott bármely nőnek eszébe, hogy nadrágot és hozzáillő, elöl gombolós inget húzzon fel lefekvéshez.

A női pizsama megjelenése a húszas évekre tehető. A kor avantgárd divatja amúgy is sutba dobta az addig érvényes öltözködési szabályok jó részét, s az addigra érvényes öltözködési szabályok jó részét, s az addig csak férfiak által alváshoz viselt, nadrágból és ingből álló együttes átvétele szinte törvényszerűen bekövetkezett.

Az erkölcsprédikátorok ellenállása is inkább formális volt, mint komolyabb tiltakozás. Míg a férfipizsamákat nagyrészt vastag pamutból készítették, addig a nők új modelljei tobzódtak a kellemes selyem és műselyem alapanyagokban.

Díszes csipkeszegélyek, finom színek, ötletes kiegészítők és finom, lendületes szabásmegoldások változtatták a hölgyek egyszerű hálóruháját magánszférájuk luxusdarabjává. Ettől kezdve a pizsama sem hiányozhatott a ruhatárból. A kifejezetten nőiestől a legegyszerűbb hagyományos fazonokig minden variáció elérhető lett.

1960-ban Irene Galitzine divattervezőnő nagy diadalt aratott a firenzei Palazzo Pittiben rendezett divatvásáron bemutatott Palazzo pizsamájával.

A bő szabású nadrág és a laza tunikafelső- legalábbis kötetlenebb alkalmakkor- szalonképessé tette az öltözéket. Ám a pizsama diadalmenete dacára sem akart minden nő lemondani az időközben újra divatossá vált hálóingről. Az “egybe vagy külön” kérdése sok vita alapját képezte.

A fiatal és a fiatalos nők képviselői, akik szívesen jártak divatos pizsamapartikra, az ötvenes évek végén, a hatvanas évek elején egy vadonatúj, átmeneti viselet, a baby-doll mellett tették le voksukat. Ez a miniegyüttes egy fenékig érő, kívül hordott, buggyos ujjú, nyakánál fodrokkal összehúzott, ingből és egy rövid, buggyos nadrágból állt.

A felsőrészt később spagettipánttal is készítették. 1956-ban Caroll Baker színésznő Elia Kazan Baby-doll című, meglehetősen vitatott filmjében ezzel a megjelenéssel vált híressé.

Az is megtalálta alteregóját a mozivásznon, aki nem vágyott efféle flancos hálóruhára: Audrey Hepburn a Római vakációban már 1953-ban megmutatta, hogy milyen ellenállhatatlanul mutathat egy nő férfipizsamában is. A férfi pizsamája az épp szerelembe esett nő számára ma is a lazaságot jelenti, és talán az is vonzóvá teszi, hogy őrzi a kedves arcszeszének kellemes illatát.

Élet képek katalógus fotók és árak helyett:

Itt találhattok kedvetekre valót, kicsit magasabb árkategóriában, de nagyon jó minőségű anyagokból. Triumph weboldalán:
www.triumph.com/hu/hu/index.html.

Intimissimi weboldala: intimissimi.com/?utm_source=salesgossip.co.uk&utm_medium=referral.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

Ezt mindenképpen olvasd el!

Organo Gold, több mint kávé egészségünkre

Ganoderma és az Organo Gold Kávéfüggő vagy? Zombinak érzed magad, ha nem iszol, szinte beteg …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.